Британската банка се отказа да замразява сметките на RT, готова да преговаря

Шефовете на британската банка Royal Bank of Scotland се отказали от решението си да замразят сметките на руската информационна агенция Russia Today и са готови да обсъждат ситуацията, съобщи „Таймс“. Шефката на RT Маргарита Симонян обяви от своя страна по РТР „Планета“, че това е стало след бурна обществена реакция и изразената от множество хора готовност да закрият сметките си в банката в знак на солидарност с популярния тв канал.Банката обяви вчера, че сметките на RT ще бъдат закрити и това не подлежи на обсъждане.
На медията е изпратено и писмо, в което се съобщава, че банката е взела решение да не работи повече с руската телевизия.

Британското правителство официално обяви, че няма отношение по блокирането на сметките на RT.

За обявената днес готовност за обсъждане на ситуацията съобщи в Туитър главният редактор на информационната агенция Маргарита Симонян.
„След вчерашния шум банката сега казва, че е готова да обсъжда ситуацията. Макар че вчера написа, че няма намерение да я обсъжда. Както каза наш журналист: „Утре ще кажат, че е било бъг“, написа тя.

Симонян отдаде промяната на обществената реакция след съобщението за замразяване на сметките.

Според „Таймс“ обаче причината е, че Москва е заплашила да замрази сметките на Би Би Си в Русия и да се обърне към международните надзорни органи за нарушаването на договореностите за свобода на словото.