Брезата помага при магнитни бури

Руски учени откриха едно просто, но ефикасно средство за профилактика на негативното въздействие на повишената слънчева активност. Специалисти от Научно-изследователския център за изучаване на Арктика създадоха лечебен продукт на основата на кората и листата на обикновената бреза.

В Центъра е създадена специална група за намиране на средства, позволяващи на метеочувствителни хора да понасят по-спокойно периодите на магнитни бури. Брезата в качеството на „природен лекар“ не е избрана случайно, заяви завеждащият медицинския сектор на Центъра Андрей Попов:

„Започнахме да изучаваме съществуващите у нас природни растителни ресурси, които могат да оказват компенсиращ или профилактичен ефект. Едно от тези растения беше брезата. Известни са ни редица нейни свойства, които сега са малко позабравени, но широко се използват в народната медицина. Брезата ни се хареса с това, че тя е достъпна и демонстрира солиден ефект. Тя съдържа значително количество антиоксиданти. А при магнитни бури става натрупване на недоокислени вещества, които оказват токсично влияние върху организма. Неголямото изчистване на жлъчката, което дава брезата, помага за нормализиране на самочувствието“.

Лечебните свойства на брезата са изследвани върху лабораторни мишки. Гризачите, разделени на три групи, получаваха храна с екстракти от различни треви. Животните, получавали храна от листа и кора на бреза, се държаха по-активно, бягаха по клетките и не страдаха от липса на апетит. А другите мишки се криеха по ъглите на клетките, имаха лош апетит и изобщо бяха отпуснати.

След това учените направиха от листата и кората на бреза желеобразна паста, имаща горчив вкус, който може да се неутрализира с помощта на сладки ягоди. При разтваряне на тази паста с вода горчивината изобщо не се усеща – получава се една приятна своеобразна напитка. В продажба новото брезово лекарство ще постъпи не по-рано от идната година – искат се допълнителни тестове. Но учените вече създадоха за жителите на северните райони няколко вида продукти в добавки – хляб, сухари, бонбони, шоколад и напитка. Както поясняват специалисти от Центъра, част от тези продукти така или иначе ще помогнат за по-лекото понасяне на магнитните бури, а други ще подобрят храносмилането. „Предлагаме тези средства не като лекарства, а като хранителни продукти с лечебни свойства“.

Източник: Гласът на Русия