Братя Кличко ще спонсорират батальона, участващ във военната операция в Югоизточна Украйна

Кметът на украинската столица Виталий Кличко написа на страницата си във Facebook, че заедно с брат си ще заделят пари да въоръжаването на един от батальоните, участващи в силовата операция в югоизточната част на Украйна. Според Кличко, командирите на 12-ти батальон на териториалната отбрана „Киев” са му съобщили, че на бойците, приели участие в операцията, не им достига снаряжение.

„Казват, че са ги пратили в зоната на АТО  (антитерористична операция – бел. ред) без необходимото за изпълняване на бойните задачи снаряжение (историята, за съжаление, не е единствена днес). А момчетата на предната линия имат спешна нужда от бронежилетки, ботуши, термовизионни камери, бинокли, наколенки, обезболяващи и медикаменти, тактически очила…”, написа Виталий Кличко на страницата си в социалната мрежа.

Според него, те двамата с брат му Владимир са решили да закупят за бойците необходимото снаряжение със собствени средства и в най-скоро време да го предадат на военните.

„В бюджета на столицата, разбираемо, няма пари. Ние с Володя заедно заделихме 3 млн. и 200 хол.гривни (около $270 хил.) и днес ще купим това, от което имат нужда бойците. Първата част от снаряжението ще предадем следващата седмица”, отбеляза кметът на Киев.

По-рано днес батальоните „Донбас”, „Днепър” и „Айдар” в хода на митинга пред сградата на администрацията на президента, поискаха от украинския президент да спре режима за прекратяване на огъня в източната част на страната и да въведе там военна положение.

Протестиращите също така поискаха от Порошеко да изпълни предизборните си обещания, отнасящи се за социалното осигуряване и застраховката-живот на военните – участници в силовата операция. Те помолиха украинския лидер да поиска от ЕС въвеждане на трети етап от санкции срещу Русия.

В същото време, в началото на тази седмица в района на провеждането на така наречената антитерористична операция срещу силите на самоотбраната на югоизточните райони в Украйна, бе изпратен батальонът „Азов”, за който е известно, че е съставен от наемници и е финансиран от олигархът Игор Коломойски.

Заедно с опитните бойци, в спецоперацията бяха изпратени и 70 новобранеца и към момента батальонът наброява 500 боеца.