Братска обич: Путин опрости $32 млрд. дълг на Куба

Русия опрости на Куба 32 милиарда долара дълг в знак на братска обич.
Това стана ясно след посещението на руския президент Владимир Путин в Хавана, където той се срещна с кубинския си колега Раул Кастро, а след това и с брат му – бившият лидер Фидел Кастро.
Опростените милиарди са общо 90% от дълга на Куба към руската държава. Все пак остават за връщане 3,5 млрд. долара, които кубинското правителство ще изплаща в срок от 10 години на равни шестмесечни вноски.
По време на разговорите е постигната договорност за сделка за проучването на нефт край северното крайбрежие на Куба.
Русия и Куба създават нови условия за развитието на двустранните отношения, заяви в Хавана Путин след срещата с Раул Кастро. Обсъдихме развитието на търговско-икономическите връзки, добави Путин и отбеляза, че е станало дума и за нови проекти, например строежа на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1,2 милиард евро, и за перспективни отрасли като морския транспорт, медицината и фармацевтиката.
Путин също така обеща Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие на комунистическия остров.
Раул Кастро благодари на руски език на Путин за сътрудничеството във всички сфери. Той също така подчерта, че Куба изцяло подкрепя външната политика на Русия.
Путин разговаря в продължение на един час и с 87-годишния бивш кубински лидер Фидел Кастро, който се оттегли от президентския пост през 2008 г. след 49 години на власт. Двамата говориха за международни въпроси, глобалната икономика и двустранните отношения.
Владимир Путин и Фидел Кастро Владимир Путин и Фидел Кастро Източник: ЕПА/БГНЕС
По време на шестдневната си южноамериканска обиколка, в която Куба е първи етап, Путин също ще посети Аржентина и Бразилия. В Бразилия той ще участва в среща на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).