Боян Чуков: Смъртта на Маржери е огромна загуба не само за „Тотал“, но и за Русия

При самолетна катастрофа преди дни на московското летище Внуково загина ръководителят на френския петролен гигант „Тотал“ Кристоф дьо Маржери. Катастрофата е станала в полунощ по време на излитане, когато частният самолет на Маржери се е ударил в снегорин, излязъл внезапно на пистата.

Загубата от смъртта на Кристоф дьо Маржери е огромна не само за „Тотал“, но и за Руската федерация. Това беше единственият ръководител на подобна енергийна компания, който беше явен противник на санкциите срещу Русия, каза международният анализатор проф. Боян Чуков.

Пред БНР Чуков коментира: Идеята на Мержери беше към 2010-а година да направи Русия първата страна по добив на нефт в света. До този момент „Тотал“ получаваше около 10 % от нефта като френска енергийна компания. След санкциите срещу Русия след събитията в Украйна, Руската федерация не можеше да получава технологии за добив на газ и нефт на труднодостъпни места. Единствено „Тотал“ беше тази, която предоставяше подобна технология и съоръжения. От това зависеше какво ще стане по-нататък с огромното находище „Ямал“, към което пряко отношение имаше „Тотал“. Сега не е ясно какво ще стане след смяната на ръководството. Въпреки, че подобни структури много трудно правят резки чупки в своята политика.