Боян Чуков: „Ислямска държава“ се превръща в заплаха не само за Запада, но и за Русия, и Китай

Прогнозата, че „Ислямска държава“ се превръща в заплаха не само за Запада, но и за Русия, и Китай, се сбъдва. Терористичната организация се опитва да се еманципира от своите създатели, но това не може да се случи заради финансовата ѝ зависимост.

Това коментира пред „Хоризонт“ в предаването „Събота 150” експертът по сигурността и борба с тероризма Боян Чуков:

Тази прогноза се сбъдва на 100%. На 16 юли тази година специалните служби на Киргизия убиха 6-има предполагаеми терористи от ИД в престрелка, арестувани бяха още 5-има души. От китайска страна също беше направена интересна крачка. Преди дни Китай поиска от САЩ да ѝ бъде оказано съдействие за борбата срещу уйгурския тероризъм. Световния уйгурски конгрес има седалище в САЩ.

ИД създаде свое подразделение, което говори руски език чрез социалните мрежи. Беше заявено, че руският Северен Кавказ влиза в състава на халифата. Има конкретни факти, които показва, че ИД ще се насочи и по посока на тези два вектора.

ИД прави опити за еманципация от своите създатели, но в никакъв случай не може да започне да води самостоятелен живот, обясни той и допълни:

Финансирането на тази квазидържава не позволява тя изцяло да се еманципира. Всичко започна от превземането през април 2013 година на двете нефтени находища в Сирия. Проблемът обаче е, че те трябва да продават суровия нефт. Те получиха подкрепа от Европейския съюз. Точно в този момент ЕС гласува смекчаване на наложеното ембарго на Сирия, за да позволи да бъде продаван нефта на европейски компании на международните пазари. През 2014 година посланикът на ЕС в Ирак Яна Хибашкова се оплака на Комисията по външна политика, че редица членки на ЕС купуват петрол от ИД.

Според Чуков от военната офанзива на Анкара срещу ИД и Кюрдската работническа партия губи най-много турският президент Ердоган и самата държава:

Турция преждевременно започна да „играе“ своя собствена външна политика, която не се съобразява с интересите на глобалните фактори и с интересите на регионалните фактори, с които тя беше съюзник на терена в Сирия. Имам предвид Саудитска арабия, Катар, Йордания.