Борисов до онзи ден се гордееше, че е съсякъл три големи руски проекта, а сега ходи и се моли

Интервю на Десислава Пътева с Велислава Дърева

Госпожо Дърева, какво предизвика разводът между БСП и АБВ, които трябваше да излязат с обща кандидатура за президент? Официалната версия беше, че АБВ води безпринципна политика, тъй като за президентските избори иска да си стисне ръцете с БСП, но да си запази и правото да се коалира с други политически сили по време на местния вот.

БСП изпълни една сложна летателна фигура – „Кобрата на Пугачов” и развали годежа с АБВ. Беше неизбежно. Въпросът е кога Корнелия Нинова се сети, че АБВ водят безпринципна политика. Ние поставихме този въпрос няколко пъти. АБВ не е първата конфигурация, която се отцепва от БСП. Но никога досега не се е случвало някой, който е напуснал БСП, да иска да се върне на бял кон като победител, да командори БСП, да има амбицията цялото ляво пространство да бъде в негова власт и под негов контрол. Някога Евролевицата на Сашо Томов влезе в парламента с анти-БСП кампания и с помощта на Иван Костов. Това бе прозрачно ясно и всички го знаеха. Евролевицата загина. Сега АБВ влезе в парламента с помощта на Бойко Борисов. Станаха петото колело на гербаджийската каруца или, ако по Ви харесва – кучето в тая каруца, което пази да не се изпотрошат правителствените грънци. Бяха много мили, послушни и любезни.

И ето ги принципните различия. АБВ са за президентска република, а БСП – за парламентарна. Някой да е чул някакво изявление от страна на АБВ, да е видял документ, че има промяна в позицията на АБВ? Не. Не стига това, ами Георги Първанов ходи по телевизиите и непрекъснато говори как трябва да бъдат разширени правомощията на президента. Кои правомощия по-точно? Така хвърлено във въздуха може да означава всичко! И тук няма никакъв отговор. Отделно, бидейки кучето в каруцата на ГЕРБ, гласуваха всичко, включително и най-недопустимото – 16-милиардния дълг. Така АБВ се появи пред портите на БСП, мислейки си, че идва на бял кон, но със зестра от 16 милиарда. БСП не е гласувала това, БСП не иска тази зестра. Това са принципни аргументи.

Реално ние не знаем как са вървели преговорите – какви условия са били поставяни, какви договорки са правени, какви сделки са предлагани, сключвани и разваляни. Не е тайна за никого, че в Изпълнителното бюро има няколко души, които са пряко и изконно свързани с Георги Първанов. Също така има и едни хора, от които Корнелия Нинова трябва да се освободи – ако не го направи, нещата няма да отидат на добре. И това го говорим от самото начало.

Изпълнителното бюро видя, че Националният съвет не приема неговата позиция. Бяха бурни пленуми, остри изказвания, принципи възражения. Например – в условията за коалиция пише ясно, че партньорът трябва да изповядва лява политика и да не е свързан с десни управления. АБВ не изповядва лява политика, за кучето в каруцата казах. Сложете президентската република, прибавете 16-те милиарда… Оттук нататък дори нямате нужда от задкулисие, защото и пред кулисите е ясно за какво става въпрос – за други интереси.

Ако това е било ясно от самото начало, как се стигна до издигане на общ кандидат за президент от двете формации?

Нали беше проведено едно допитване? Два месеца с него се тупаше топката. Люш-люш, искаха да приспят членовете на БСП, да ги накарат да преглътнат АБВ. Излязоха резултатите от допитването и там пишеше, че АБВ има подкрепата на 52% от членовете на БСП за общи действия, за коалиция. В един момент обаче Юрий Асланов, който всъщност отговаряше за допитването, стана и каза: „Истинските проценти за АБВ са 11”. Това съобщение имаше ефекта на атомна бомба.

Тоест резултатите от това допитване са манипулирани…

След като един резултат е манипулиран, цялото допитване е невалидно. И тъй като все пак съм била в математически клас, сетих се, че изчисленията не са на база 100%, а на 400%. Седнах и преизчислих всички резултати, отнема 2, максимум 5 минути. Не може ти два месеца да заблуждаваш хората, че АБВ има одобрение от 52%! Това се нарича лъжа, това се нарича подвеждане. Прибавете и един слух, който беше опроверган – че в парламентарните листи на БСП за АБВ ще има гарантирани 10-12 места, и си представете реакцията. И последва „Кобрата на Пугачов”. Беше логично, но БСП изгуби два месеца.

Може ли бурната реакция на Корнелия Никова да бъде обвързана и с това, което споменахте в началото – че Първанов е искал да дърпа конците в тази коалиция, макар че реално няма чак толкова силна електорална подкрепа?

Да, той има ищах да командва всички леви формации по всички земни кълбета. Но това не може да стане.

Как гледате на обвиненията на Ивайло Калфин, че с решението си БСП е подарила изборите на ГЕРБ?

С това решение беше постигнато нещо много важно. В БСП настроенията към АБВ са силно отрицателни. БСП е търпелива партия, прощаваща, но едно не прощава. Предателството. Една такава бъдеща коалиция с неясен хоризонт доведе до катаклизъм в БСП. Беше като земетресение с магнитуд от 7-8 степен по скалата на Рихтер. В момента, в който това приключи, напрежението в БСП изчезна. Така е честно. Трябва да се отнасяте честно и почтено към партията, на която се явявате ръководители. Почтеността в политиката не е празна дума, а задължително условие. Предусловие.

Колкото до „подаръка” – в предизборната кампания някой ще обвинява другиго, че иска да подари победата на ГЕРБ. Сега се стелят като есенни мъгли всевъзможни конспиративни теории. Едната – че ГЕРБ съзнателно искат да загубят изборите и да подарят президентската институция на БСП, следват предсрочни парламентарни избори и широка коалиция БСП-ГЕРБ. Другата – че БСП ще играе формално в президентските избори, следва широка коалиция с ГЕРБ и т.н. Но има нещо, което, за жалост, не е конспиративна теория – че между АБВ и ГЕРБ има уния – тя е сключена отдавна и за дълго. Една коалиция с АБВ щеше да вкара БСП в тази уния. Нямам нищо против коалиция с АБВ, въпросът е – на каква цена.

От АБВ няма какво да се притесняват за БСП, трябва за себе си да се притесняват. Гледах едно изследване на „Маркет Линкс”. То показва самоизолацията на АБВ – от дясното, от лявото и от центъра. Едновременно. Това е резултатът от една политика по модела, „Ако БСП направи така, ние ще направим обратното”. Пример – „Ако БСП влезе в управлението с ГЕРБ, ние сме кристалната опозиция. Ако не – ще говорим, че са в тежка изолация”. Те слязоха от каруцата на ГЕРБ на другия ден след избора на Корнелия. Това не е спонтанно решение, нали се досещаме? После решиха, че ще си играят с БСП, ще си я въртят на малкия пръст. Обаче и тук работата се развали заради егоизма на Първанов, който иска да води бащина дружина. Ама дружината не му е бащина.

При така стеклите се обстоятелства има ли въобще шанс АБВ на президентските избори?

Електоралната тежест на АБВ е 1,5-1,6%. Какво да разсъждавам при такава база? Те са в трудна ситуация, не могат да измислят човек, даже двама. Когато Първанов и Калфин се кандидатираха, това беше заблуждаваща маневра, фалшив маньовър, както би казал Тодор Живков  – извадиха две изкуствени патици в един и същ момент. Беше част от рекета към БСП. Некрасиво. И глупаво. Чувам, че щели да подкрепят Стефан Воденичаров, председателя на БАН – човекът, който докара цариградския патриарх Вартоломей и организира възхвала на неоосманиста Давутоглу. И двете „акции” бяха скандални. А Първанов не може да се кандидатира. В тази държава има Конституция. Тя не е променена и трябва да се спазва.

Някои все пак я интерпретираха по различен начин и твърдяха, че Първанов може отново да се кандидатира за президент.

Това не е руската, а българската Конституция. Ако беше руската, може. Тук не вървят никакви интерпретации.

Наскоро Първанов заговори за това, че ни трябва по-активна дипломация със страните, които са източници на природен газ. Да очакваме ли, че евентуалният кандидат на АБВ ще е обвързан по някакъв начин с Русия?

Цялата енергийна политика на България е загробена под егоистичния натиск на САЩ и ЕС. Изключително подло поведение от страна на нашите тъй наречени съюзници! Само и само да се попречи на Русия. А Русия може да ни заобикаля колкото си иска. Всички тези илюзии, газови хъбове и прочее свободни съчинения на Борисов, който до онзи ден се гордееше, че е съсякъл три големи руски проекта, а сега ходи и се моли… Това, че той се унижава лично, въобще не ме интересува, той унижава държавата, което е най-отвратителното.

Но големият въпрос е, че трябва да бъде променена политиката към Русия. Тази патологична, перверзна, истеричава и добре хонорувана русофобия на един микроскопичен кръг персони, начело с Плевнелиев, с Митов – този усърден служител на Държавния департамент на САЩ, плюс неколцина НеПеОшници, е в дълбинно противоречие с 80 % от българското общество, което е русофилско, без разлика на възгледи, леви или десни. САЩ гледат на Русия като на плячка, като на територия за заграбване, разграбване и разпарчетосване. До утре мога да ви говоря за американските планове как да бъде разпадната Русия, които датират от 1918 г. насам. Русия е велика сила и това е непоносимо за САЩ.

Бойко Борисов даде заявка, че ще се кандидатира за президент на следващите президентски избори, но само „заради играта”. Какво го спира да се кандидатира за президент този ноември?

Той много се притеснява да не изгуби реалната власт. Реалната власт е в правителството, в изпълнителната власт.

Но той като че ли се задъхва от изпълнителната власт…

Той отдавна се задъхва, защото е в обраното политическо лозе. Второто му притеснение е, че ще изпусне ГЕРБ като партия. Той в никакъв случай не иска това. И двете са му важни.

Какви са шансовете на ген. Радев срещу кандидат на ГЕРБ, като се има предвид, че най-често се спрягат имената на Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова или на Томислав Дончев, например?

Мисля, че след рязкото движение на БСП, настана объркване в другите бойни станове. Пред ГЕРБ има много голям проблем. Ако те не се представят добре на президентските избори, ако вземат да ги изгубят, това ще е крах за Борисов. Някога имаше една магия. Магията на простащината, на демонстрацията на сила, на надменността на невежия човек. Няма по-страшно от надменността на невежествения. Тази магия владееше хората, те се припознаваха в израза „Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме”. Към тази магия трябва да прибавим невероятните фалшификаторски способности на Цветанов. Много ги умее той. Убедена съм, че откакто Цветанов се занимава с избори, нито един резултат на които и да било избори не е верен. Това са тежки фалшификации.

Но обаянието се губи, гасне и залязва. Борисов вече не е този, когото невръстни репортерки, обзети от еротични сънища, тичат да пипнат по бицепса. Свърши! Обаянието на бандита, очарованието на мутрата, образът на героя от предградието владееше обществото твърде дълго време. Това е срам за обществото. Обаче в един момент хората казаха: „Чакай, какво става с държавата? Държавата загива!“

Да, трябва в тази сложна, глобална ситуация да се търси някакъв баланс, трябва да има диалог. Но едно е диалог, едно е дипломатическа совалка, едно е да си Хенри Кисинджър, който снове между Израел и Палестина, друго е умението хем да балансираш между различните сили, хем да защитаваш своя интерес. Съвсем различно е обаче ти да си пощенски гълъб на един диктатор, който онзи ден направи чудовищен преврат. Казват, че превратът в Турция бил неуспешен. Превратът на Ердоган си е супер успешен за него самия.

Според Вас турският президент е инсценирал опита за преврат?

Ако не го е организирал, го е контролирал през цялото време. В момента той разчиства терена. Сега разчиства гюленистите, утре ще продължи с кемалистите. Уволнени са над 10 000 учители, защото били свързани с ПКК. Всичко ще се изчисти – целият светски интелектуален елит, и ще се владеят масите. И това се случва под знамето на Кемал Ататюрк. Каква злоупотреба!

Похвално е, че Борисов се зае с тази задача – да бъде балансьор, но не успява. Русия не иска да го види. Ангела Меркел вече му се подиграва в очите. Той в момента е най-добре приет при Ердоган. И това е неизбежно, защото нито Плевнелиев е президент, нито външният ни министър става за нещо, а от него зависят много неща в една държава. Изтъпанчва се и казва: „Ние категорично няма да разрешим да паднат санкциите срещу Русия”. Нито вътрешният ти министър е вътрешен министър. То е някакво мънкащо същество, което ходи по границата и гледа какво ще каже Бойко. А за министър-председателя не можем да говорим въобще. България е лишена от отговорно управление, което е смъртоносно. И тъй като това управление го няма, всичко се срутва в една безкрайна бездна.

Как гледате на поведението на министър-председателя спрямо издигането на ген. Радев за президент? Борисов като че ли гледа с насмешка на тази номинация и твърди, че насила се опитват да вкарат аса в политиката.

Някои казват, че това, че ген. Радев не е познат е недостатък. Аз казвам, че това е шанс. Няма угодия. Ако е познато лице в политиката, бил е в правителството, в парламента, пък и министър-председател, ще кажат: „Махнете я тази стара муцуна!”. А за непознат човек ще кажат: „Откъде пък се взе този?”. Това, че не е познат и образът му не е успял да се изтърка, е добре в тази ситуация. Към него ще има интерес. Той не е човек, за когото са чували. Не знаят как говори, как се държи, какво мисли. Ще има внимание, ще има любопитство към него. Някой като пусне телевизора, няма да го изключи и да каже: „О, това съм го слушал 300 пъти”. Ще си каже: „Чакай да го чуем този, може да каже нещо интересно”.  Пък и има романтика – той е летец.

В началото, когато излезе името на ген. Радев, видях колко притеснен беше Бойко. И Първанов, когато все още стоеше зад кандидатурата на ген. Радев, каза: „Да, той е истински генерал, за разлика от някои други”. Но при Бойко Борисов има един психологически рефлекс. Той беше толкова притеснен, че започна да измисля как да излезе от ситуацията. И тогава мина към друг начин на поведение – презрение, пренебрежение, нахокване, подигравка и гледане отвисоко. Той има диапазон от реакции, но първата винаги го издава. И втората също го издава, защото се опитва да компенсира. Когато в началото се вижда, че Борисов е притеснен, трябва да знаем, че след това ще следва ирония, сарказъм. Той не знае какво е ирония и сарказъм, но му идва отвътре. Казват, че имал инстинкт на политическо животно. Вярно е, че има този инстинкт и досега оцелява. Само че световната джунгла напоследък стана много опасна. Напълни се с едни много особени пришълци. Тук не върви да се дуеш и да се тупаш в гърдите, че си царят на джунглата. Най-накрая ще се окаже, че не си царят на джунглата, а си някакъв павиан.

Социологически проучвания показват, че от около година у нас има по-силна патриотична вълна. Способен ли е ген. Радев да привлече гласовете на някои патриотично настроени избиратели, въпреки че ВМРО издигат свой кандидат, Красимир Каракачанов?

Истина е, че има патриотична вълна и това е естествено след 25-годишно унижение на българската нация. Но аз мисля, че на втори тур гласовете за ВМРО ще отидат за ген. Радев.

Разнобой по отношение на кандидатурата за президент имаше и в редиците на Реформаторите. Крайният избор бе Трайчо Трайков, макар че Гроздан Караджов бе сочен за автентичния десен кандидат, който не е участвал в други правителства. Каква е причината бившият министър от кабинета „Борисов 1” да е толкова убеден, че ще стигне до балотаж?

В предизборна ситуация всеки говори как ще стигне до балотаж и даже ще победи. Това го оставяме настрана. Трайчо може би си мисли, че има ореол на изгонен от Борисов, на изгонен от първото правителство. Това е част от неговия пропаганден актив. Смята се за герой. Може би, но това е смешно.

Източник: avtorski.pogled.info