Болшинството от руснаците счита, че е рано за възстановяване на отношенията с Турция

Болшинството от руските граждани смята, че още е рано за възстановяване на отношенията с Турция след извиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за сваления в Сирия руски самолет. Това показват резултатите от проучване, проведено от „Левада-Център“, предаде РИА Новости.

Това мнение споделят близо половината (47%) от анкетираните от социолозите граждани. Всеки пети (23%) е убеден, че Русия не бива да възстановява отношенията си с Турция, а 19% считат, че трябва да бъдат положени всички усилия за нормализирането на дипломатическите контакти.

Над половината от участвалите в проучването (56%) са запознати със скорошния опит за преврат в Турция, 31% внимателно са следили развитието на събитията, а 13% за първи път чуват за това от социолозите.

Като цяло в руското общество преобладава отрицателното отношение към Турция, отбелязват от „Левада-Център“. 42% се отнасят към нея „основно лошо“, а 22% – „много лошо“. „Като цяло добре“ и „много добре“ се отнасят съответно 24% и 1% от анкетираните.

Проучването е проведено сред 1600 души в 48 региона на страната.