Болшинството от опълченците смята, че Новорусия трябва да се опира на православните ценности

Новорусия трябва да бъде национално ориентирана държава, опираща се на православните ценности. Това смята болшинството от опълченците, воюващи срещу украинските военни в Донбас, съобщи в интервю за „Росийская газета” лидерът на движението „Славянска гвардия” Владимир Рогов, позовавайки се на резултатите от социологически проучвания сред войниците от армията на Новорусия.

„Ние проведохме допитване сред военните от армията на Новорусия – това са хиляди души. Попитахме ги как биха искали да видят държавата, за което се борят с оръжие в ръце? Отговорите се състояха в следното: тази държава трябва да бъде социално ориентирана и да се опира на православните ценности”, заяви Рогов.

Според него, „големите бизнесмени, лидерите на общественото мнение, да не говорим за обикновените хора в много страни по света, вече обсъждат подкрепата на Новорусия. Някои го правят открито, други, страхувайки се от натиска от страна на Запада, не изразяват тези намерения публично. Това е потвържение, че нашата идея е прозрачна, разбираема и близка по дух на десетки милиони хора по цял свят”.

Лидерът на „Славянска гвардия” е убеден, че Новорусия я очаква прекрасно бъдеще. „Новорусия – това е богат на ресурси регион с почти идеално географско местоположение. С това е съгласен дори Збигнев Бжезински, който нарече нашата територия heartland – сърцето на евразийското пространство. Убеден съм, че именно Новорусия, насочена към съзиданието, има всички шансове да се превърне в този конструктивен мост, който в бъдеще ще помогне на Евразийския и Европейския съюз да постигнат ефективно сътрудничество”, заяви Рогов.