Бой и погача за „вълците“ на Путин (ОБЗОР)

Молебен за мир и единение на славяните посрещна рокерите в София

Преминаването на „Нощните вълци“ през България праедизвика вълна от недоволство сред населението. Мнозина обаче се зарадваха, че рокерите на Путин идват у нас. Противоречивите настроения на народа не попречиха на руснаците да изпълнят мисията си, обявена като път за мир и обединение на славяните.

Прочулите се като любимци на Владимир Путин руски рокери „Нощни вълци“ влязоха с гръм и трясък в София. Посрещна ги бой между русофили и русофоби, а моми с народни носии им поднесоха топла погача и сол пред храм-паметника „Александър Невски“. Тълпата бе охранявана плътно от полицейски кордон, а от храма извадиха икони, излязоха и свещеници.

„Вълците“ пристигнаха за час и половина от Тетевенския Балкан, но закъсняха за посрещането им в София. Докато ги чакаха, възникна сбиване между събралите се две агитки от техни привърженици, предимно с леви идеи, и противници – главно познати протестъри от лятото на 2013 г., прочули се като „соросоиди“. Рокерите се забавиха, защото прекараха вечерта в Троянския манастир, където ги посрещна лично игуменът. Преди това руснаците се качиха с моторите си на емблематичния и за двата народа връх Шипка. По пътя си срещаха одобрителни поздрави, както и размахване на среден пръст. В крайна сметка въпреки противоречивите настроения и инцидентите в Бургас и София не попречиха на „Нощните вълци“ да изпълнят похода си в България. Точно в 14 ч вчера те паркираха огромните си двуколесни машини пред „Александър Невски“. Обстановката се нажежи до крайна степен. От едната страна на храма се дочуваха скандирания: „Тук не е Москва“, „Путин терорист“. Недоволните развяваха български и украински знамена. Полицаите обаче овладяха конфликта, тъй като и привържениците на Путин не бяха безучастни и скандираха обидни реплики към противниковия лагер. Заедно с „вълците“ пристигнаха и българските им колеги от мотоклуб „Велика България“. Трима свещеници от храма – отец Петър, отец Георги и отец Стоян, веднага дадоха знак и бе отслужен молебен за мир и единение на славянските народи. „Здравейте, скъпи братя българи! Щастливи сме, че стъпихме на българска земя. Ние сме славяни, братя и затова трябва да сме единни“, поздрави присъстващите на площада лидерът на групата Андрей Бобровски. Руснаците бяха поръсени със светена вода, но така и не успяха да влязат вътре в храма да запалят по една свещ. Причината бе, че протестиращите бяха заели централния вход, а голяма част от тях стояха и до самия храм.

Близо час рокерите разговаряха и си правиха селфита с многобройните си фенове . Един от „руските вълци“ бе изумен от татуировката на ръката на жена с надпис „Ночные волки“. България е първата страна от славянския поход на мотористите. Тук те засадиха липа. „Именно липата се смята за славянски символ, обединяващ всички славянски народи. В него стволът е общата ни история, клоните са народите, листата са хората в съответните страни, които са тринадесет на брой“, поясни лидерът на „вълците“ Андрей Бобровский. „Благодаря за топлия прием. Благодарен съм и на всички български мотоклубове, които направиха нашето идване възможно. Изминахме 6000 км в пороен дъжд и силно слънце, за да се срещнем с вас. Но нищо не ни спира да изпълним нашата мисия, а тя е славянският мир! Ние сме борци против агресията и войните по света. Когато славяните живеят в мир, те ще са единни и силни и никой няма да е в състояние да ги пречупи!“, заяви Бобровский. Лидерът на рокерите поясни пред медиите, че те не са политици и нямат абсолютно никакви политически пропагандни намерения. „Проектът „Славянски мир“ говори сам по себе си от наименованието си. Походът им цели сплотяване на славяните, по-близкото общуване и мир. Ако има хора, които са против мира, то това са просто безумци“, поясни Бобровский. Той като баща на две момичета би искал децата му да живеят в мир. „Лично аз посвещавам този мотомарш на децата си. Когато пораснат, не бих искал да ме попитат защо нищо не съм направил за мира и дружбата между народите“, бе категоричен лидерът.

„Ние само се гордеем от това, че ни асоциират с нашия президент Путин и ни наричат „вълците“ на Путин. Това може само да ни радва. За нас той е велик човек, който управлява страната ни в името на народа, а не за своя изгода. Той промени много неща за благото на Родината ни“, допълни Андрей. „В някои страни не ни пускат, плашат се от нас, защото ги е страх, че хората ще чуят от нас истината. При нас лукавите не се задържат, те падат на първия завой. Така че Европа се плаши от истината, която ние носим със себе си и споделяме с народа“, поясни специално за в. „Стандарт“ рокерът. Бобровский сподели, че не е участвал във военните действия в Донбас, но ако е бил там по времето на събитията, с гордост би защитавал родината си. „Нощните вълци“ многократно са карали хуманитарни помощи за децата и населението на Луганск. „Длъжни сме да продължим мисията си за мир. Дори Европа има шанс за светло бъдеще“, завърши „Нощния вълк“.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник: в. „Стандарт“