Бойко Борисов поиска от САЩ „компенсации“

Премиерът Бойко Борисов използва посещението на зам.-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий в София, за да поиска компенсации за жертвите, които България е направила в името на евроатлантическото развитие и да се оплаче от поведението на съседните страни, пише mediapool.

„България от много неща се отказа, но в името на общото ни евроатлантическо развитие, за което трябва да бъдем компенсирани с повече инвестиции и ръст на икономиката“, каза Бойко Борисов.

„България е приятел и съюзник в добрите и по-трудните времена, в международно и регионално ниво. Препотвърдих, че САЩ остават рамо до рамо в подкрепа на България“, заяви от своя страна Хойт Ий и добави, че с Бойко Борисов са разговаряли по теми, започнати от визитата на държавния секретар Джон Кери в София – отбрана, енергийна сигурност и върховенство на закона. Приветстваме мерките, които българското правителство предприема в борбата срещу тероризма, каза Ий.

Той повтори, че е важно засилване на българската енергийна сигурност и засилване на целия регион, който е твърде зависим от руския газ. Ключът е диверсификацията, интерконекторът между България и Гърция е възможност да се осигури излаз на България към южния коридор, поясни Ий.

Върховенството на закона не е едно абстрактно понятие, то е ключов елемент, за да може България да има икономически успех, посочи още американският представител.

Борисов пък отново заяви, че „никак не е доволен“ от партньорското ни взаимодействие със съседите по отношение на бежанския поток и енергийните проекти.

„България харчи изключително много пари. Проблем са и сухопътните граници, не само морските. Никак не съм доволен от партньорското ни взаимодействие със съседите ни по тази тема. Надявам се да имаме общ отговор за общия енергиен съюз. Не виждам голяма разлика от „Южен поток” и „Турски поток” като диверсификация. Много съм твърд в позицията и се радвам, че Ий съзнава колко е важно това за енергийната сигурност“, заяви Борисов.

Според него България се е отказала от много неща в името на общото евроатлантическо развитие.

„Надявам се така, както ние много внимателно слушаме, чуваме и реформираме съдебна, здравна, пенсионна реформа, в службите за сигурност, борбата с контрабандата и корупцията, се надявам да имаме отговор за общия Енергиен съюз – за истинска диверсификация“, каза още Борисов.

Той отбеляза още, че „България стриктно спазва санкциите (срещу Русия – бел.ред.), а „има държави в региона, които не спазват санкциите или отиват да се пазарят на наш гръб“.

Вероятно премиерът визира срещата в Будапеща външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за консолидиране на позициите им по доставките на руски газ, която мина без българско участие.

Новите изтребители ще изчакат

Двамата са обсъдили и сътрудничеството в областта на отбраната и по-конкретно операцията срещу „Ислямска държава“. Борисов коментира и призивите на НАТО България да прекрати зависимостта си от Русия в бойната авиация, като купи нови машини.

„Имаме разбиране от американска и НАТО-вска страна. Ние като такава държава ще се постараем да си изпълним ангажиментите малко по-нататък“, каза Борисов.

Като посочи, че има по-приоритетни цели в момента като осигуряването на средства за пенсии и здравеопазване.

Въпреки призивите на НАТО страните членки да увеличат средствата за отбрана, България ги намали тази година.