Бойко Борисов: Бяхме лоялни до глупост на ЕС, когато спряхме Южен поток

България бе най-лоялният член на ЕС, понякога лоялен до глупост, когато си спряхме Южен поток, заяви на срещата с посланиците на България в Централния военен клуб, съобщи kanal3.bg

„Изпълнявахме абсолютно всички изисквания на ЕС, ние бяхме най-лоялният член на ЕС, дори понякога до глупост, защото когато спряхме Южен поток всички ни притиснаха – и Путин, и Лавров. 

А Италия, Гърция и Турция подписаха „Посейдон“. А „Набуко“, който беше изгоден за нас, беше хвърлен в канала, а никой не обясни защо“, каза още той. Той уточни, че така се е спряла диверцификацията с азерски газ.

Затова планираният хъб „Балкан“ е толкова важен за България, подчерта премиерът.

„Ето защо с Ципрас (премиера на Гърция) се разбрахме, ако всичко върви добре, октомври да направим първа копка за интерконектора с Гърция. Тук искам добре да ни чуете че газов хъб „Балкан“ – той е разковничето на ЕС. Изпълнява абсолютно всички изисквания на ЕС“.

„Турски поток“ не е случаен и е точно толкова, който поема от Русия през Украйна и България.

Трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбереш, че щом тръгне „Турски поток“, спира газовият поток през България и 5-6 млрд. инвестиции в газопреносна система отиват на вятъра и ставаме само клиент. 

Затова съм благодарен, че Брюксел разбра, че трябва да се направи „Балкан“, за да си взимаме транзитните такси и съм го заявил публично пред колегите на Европейския съвет“, каза Борисов.

„80 на сто от всички компресори на Балканите са в България, американски и най-добрите, затова трябва да запазим ролята си в транзита и ще имаме успех“, посочи още Борисов и каза на посланиците да знаят това и да обясняват, когато ги попитат защо държим на газов хъб „Балкан“.