Божидар Димитров: Азбуката ни идва от македонската земя? Да, от там идва

Изказването на руския президент Владимир Путин на среща с македонския му колега Георге Иванов, че славянската азбука идва от „македонската земя“ предизвика много полемики в българското публично пространство. Репортер на Topnovini.bg Тодор Беленски  потърси за коментар директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по горещата тема.

-Професор Димитров, как бихте коментирали изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската азбука идва от “македонската земя”?

– Когато един президент има среща с омолог, трябва да спази две правила. Едното е да каже нещо, което да поласкае самолюбието на срещнатия представител и втор, да не обиди някоя друга държава. Щеше да е обида спрямо нас, ако Путин беше казал, че азбуката идва от Македония или от македонския народ, а той е казал „македонската земя“. Теоретично, на това изказване най-много трябва да се радва Гърция, защото тяхната теза е, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство и Кирил и Методий са родени в Солун, който се намира в историческата област Македония. Докато днешната Вардарска Македония не е била Македония тогава. Тя е била Пеония в източната си част, една държава на тракийското племе пеони, а на запад Дардания – държава на племето илири. Шо се отнася до понятието македонска земя, опорните точки за един такъв разговор, Путин се опира на мнението на специалисти. Какво твърдят специалистите в Русия по този въпрос? Руският патриарх безусловно е върховният авторитет в областта на духовността. Преди няколко години той каза, че азбуката и християнството са дошли в Русия, благодарение на България. Светската наука на руската академия на науките издаде петтомник “Славянски литератури”, в който всички, за които плаче Георге Иванов, като Климент Охридски – „великият македонски светец“ и т.н. са в раздел Българска литература. Раздел Македонска литература просто не съществува и това много обиди Скопие, като те изтеглиха посланика си академик Гане Тодоровски в знак на протест. Руският министър на културата – друго светско лице и авторитет в областта и историк, заяви при откриване на изложбата в Москва за тракийското злато преди 3 години, че Русия е много задължена на България за писмеността и азбуката. Затова Путин избира безличното „македонска земя“.

-Как можем да тълкуваме това изказване и притеснително ли е то за България?

– Това може да се тълкува в географски смисъл, а не в етнически, защото македонска земя наистина има и там работят 6 от Светите Седмочисленици, на които дължим азбуката, писмеността и християнството. В Охрид, в Берат, даже и в Солун (Гърция). Всеки може да си го тълкува както си иска. Дори и ние би трябвало да бъдем доволни. Путин просто позволява тълкуване на понятието македонска земя. Гърците, вече ви казах как спрямо тяхната теза, ние го тълкуваме в географски смисъл, както има Тракия, Македония, Мизия, Добруджа и т.н. Аз не виждам да е станал скандал. Руският президент се е изказал много внимателно.

-При това положение, трябва ли да има реакция на нашата държава спрямо това изказване?

– Не. Срещу кого да протестираме? Че азбуката идва от македонската земя? Да, от там идва. Исторически Кирил и Методий са родени в Солун. Там са построили разкошна църква на Кирил и Методий, на най-хубавия си крайбрежен булевард и дори паметник в двора на българската писменост. Това е исторически вярно. Но позволява широко тълкуване.

-Мислите ли, че това е умишлено търсено от руския президент?

– Не. Винаги трябва да кажеш нещо и мен така са ме учили като бях министър. Става въпрос за нещо, което да се хареса на твоя омолог с когото се срещаш и същевременно да внимаваш да не обидиш друга държава, защото всички държави имат някакви спорове със съседите си от различно естество.

-Каква трябва да е политиката на България спрямо Македония?

– Новият премиер на Македония направи невероятна заявка, която нашите медии не оцениха. Зависи дали това фундаментално превъртане продължи в същата посока. Зоран Заев заяви, че македонци и българи са един народ. Оттук нататък за какво да си говорим повече? Само затова може да се борим, за което целим от началото на 20 век, когато анонсирахме за независима държава Македония, отчитайки, че никой няма да ни позволи да увеличим територията си със 100 хиляди квадратни километра. Бихме станали велика сила, поне по територия и население. Затова сме измислили втора българска държава да има. Прецеденти в това отношение има много, както Кипър и Гърция са 2 държави на гръцката нация, Австрия и Германия – 2 държави на немската нация, Косово и Албания – 2 държави на албанската нация, Молдова и Румъния – 2 държави на румънската нация. Защо и България да няма втора държава, та да не би да сме по-долу от останалите?