Богослужение в Москва на българския и руския патриарх за 24 май

С тържествена служба в храма Христос Спасител в Москва започна празнуването в Русия на Деня на славянската писменост и култура, предаде ИТАР-ТАСС.

Литургията извършват в съслужение българският патриарх Неофит и патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил. Тя е посветена на паметта на светите равноапостоли и славянобългарски просветители Методий и Кирил.

Посещението на патриарх Неофит в Русия започна на 23 май и ще продължи до 30 май. По време на едноседмичната си визита предстоятелят на БПЦ е съпътстван от църковна делегация. В рамките на визитата патриарсите Неофит и Кирил ще обсъдят в патриаршеската резиденция в московския Даниловски манастир важни въпроси, касаещи единството на светото Православие и въпроси от двустранните отношения между двете сестри православни църкви – РПЦ и БПЦ.

Това е второто посещение на Патриарх Неофит в Русия, след участието му в празненствата по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия през юли м.г, и второто му мирно посещение след посещението му през септември 2013 г. в Константинополската вселенска патриаршия, която е първа по старшинство в Диптиха на поместните православни църкви. Поради усложнената ситуация в Близкия Изток Негово Светейшество засега няма да посети Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската патриаршии.