Благодарна България свежда глава пред подвига на Червената армия

Денят 9 май – 70 години от победата над хитлерофашизма беше отбелязан тържествено от левицата в цялата страна. Хиляди се стекоха, за да поднесат венци и цветя в памет на загинали воини в борбата срещу фашизма. В София стотици присъстваха на паметника на Съветската армия, където председателят на БСП Михаил Миков произнесе слово и подчерта, че никой не може да заличи страници в историята, написани с кръв.

Той допълни, че днес благодарна България, както милиони в Европа и по света, свеждат глави пред подвига на славната Червена армия и воините от съюзната коалиция, изчистила лицето на човечеството то Кафявата чума.

„Много от хората, които почитаме, предпочетоха да паднат по очи, а не на колене. Затова и БСП остава изправена, за да поведе българските хора към борбата за справедлив живот, за достойнство и просперитет“, допълни зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. На събитието присъстваха и посланикът на Руската федерация н.пр. Юрий Исаков, народни представители и коалиционни партньори от  БСП, членове и симпатизанти на БСП и млади социалисти. Те поднесоха венци и цветя в памет на загиналите.

С най-големия в страната постер, посветен на 9 май, БСП – Ямбол отбеляза 70-годишнината от победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война в Европа. Десетки членове на социалистическата партия в града участваха в честването на празника в Градската градина пред паметната плоча на починалите в Ямболския край съветски воини, където заедно с ветерани от войните, руски граждани и ямболци, те сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на милионите жертви на войната, поднесоха цветя и венци и пяха песента – символ на Великата Отечествена война – „Катюша“.

БСП-Ловеч и БАС почетоха Деня на победата със среща – разговор.  „70 години изминаха от последния залп на оръдията. Седемдесет години, откакто на земята се установи мирът“, каза при връчването на възпоменателни медали депутатът от БСП Димитър Горов.  По неговите думи днес се радваме на щастието на децата си, свободни сме да се обичаме, благодарение на тези, които днес ги няма, които са загинали във Великата Отечествена война.

По повод 9 май евродепутатът от левицата Георги Пирински взе участие в полагането на венци и цветя на гробовете на загинали съветски воини в гр. Плевен. Той изтъкна нуждата от съхраняването на паметта и историческата истина за събитията от преди 70 години и предаването им на бъдещите поколения. Към участниците в събитието със слово се обърна и Максим Калашников – трети секретар в посолството на Руската федерация в Република България.

В Сливен Таско Ерменков, заедно с кмета на Сливен инж. Кольо Милев и руски дипломатически представители, присъстваха на откриването на паметна плоча в чест на героите-победители от Втората световна война от признателните поколения. Символично бе положена урна с пръст от военното гробище в град Харкан, Унгария, където са положени тленните останки на наши съграждани, загубили живота си в битката при р. Драва.

На днешния ден хиляди пловдивчани изкачиха хълма Бунарджик и изпълниха подножието на паметника Альоша, за да се включат в тържественото отбелязване на Деня на победата. Младежи развяха национални трикольoри и руски флагове, признателни пловдивчани издигнаха лозунг „Благодарим ти, Русия”, а всички бяха закичени с Георгиевски лентички и пяха „Вставай страна огромная”. Честването премина под патронажа на почетния консул на Руската федерация у нас и лидер на пловдивските социалисти Георги Гергов. Венци поднесоха посланиците на Русия, Казахстан и Беларус, почтените консулства на държавите у нас, община Пловдив и областна управа.

Днес се състоя и финалният етап от образователната инициатива на младите пловдивски социалисти „История и институции на ЕС”, която реализират за четвърта година по повод 9 май. На мероприятието присъства и евродепутатът от левицата Момчил Неков. Депутатът от БСП Георги Търновалийски подчерта, че тази енергия на младите хора е вдъхновяваща и носеща надежда за бъдещето.

Във Варненска област денят 9 май беше отбелязан с митинг-поклонение пред лобното място на антифашиста Трифон Милушев в с. Дюлино, Община Бяла. Народният представител Красимир Янков отбеляза, че се срамува от приетата вчера от българския парламент декларация по повод 9 май, в която не се споменава и дума за антифашистката борба, за подвига  на българските войници, сражавали се срещу нацистка Германия, както и за неоспоримата роля на Съветската  армия за победата над фашизма.

Тържествено отбелязаха 70-та годишнина от Деня на победата и Любимец, където гост бе народният представител от ПГ на БСП  Чавдар Георгиев. Той поздрави всички присъстващи на празника с думите: „Трябва да пазим историята. Паметта за тези събития трябва да е жива, за да не плащаме отново висока цена, изразена в хиляди човешки животи“.

В Монтана народният представител д-р Емил Райнов и видни социалисти поднесоха цветя на паметника на загиналите във войните.  Във Велико Търново по повод празника се проведе концерт, преди началото на който членове и симпатизанти на партията поднесоха цветя на паметника на загиналите воини в парк „Марно поле“ като знак, че героите не са забравени, а стореното от тях дава отражение върху нашия живот днес.

Социалисти от Враца също почетоха паметта на загиналите във Втората световна война. Венци и цветя поднесоха народният представител Георги Божинов, кметът на града инж. Николай Иванов, ветерани от войната и граждани.

БСП-Благоевград поднесе цветя на Братската могила в чест на 70 години от победата над фашизма. Събитието беше уважено от зам.-търговски представител на Русия за България Олег Муравьов, който прочете тържествено слово, в което напомни, че никога няма да се забрави подвигът на нашите дядовци и бащи отстояли независимостта на нашите страни и правото на хората на живот.

Младежкото обединение на БСП в Шумен активно се включи в честването на 70-годишнината от великата победа над хитлеризма и фашизма, като почистиха паметниците на участниците във Втората световна война в града. На всеки паметник бе поднесен венец в знак на почит и уважение към подвига на героите, освободили Европа от зверствата на Третия райх.