„Бис-Квит“ покори Софийската опера

Санктпетербургският ансамбъл „Бис-Квит“ покори е изпълненията си Софийската опера и балет в петък вечер, когато бе дадено началото на Дните на руската духовна култура в България. Камерният оркестър акомпанира на звездните солисти на прочутия Държавен академичен Мари-ински театър – Карина Чепурнова (лиричен сопран), Евгений Акимов (тенор), Екатерина Сергеева (мецо-сопран), Океана Шилова (сопран) и Павел Шмулевич (бас). Музикантите на „Бис-Квит“, чието творчество обединява звученето на руски народни инструменти, акордеон, саксофон и перкусии, близо два часа изпълняваха както фолклорни произведения в собствен аранжимент, така и световни шедьоври и оперни класики. Спазвайки традицията на оркестъра да свири популярни мелодии на страната, в която гостува, прозвуча и емблематичната за България народна песен „Катерино моме“. А публиката в залата не спря да благодари на ансамбъла е бурни аплодисменти и възхитени викове „Браво!“.
Тържественият концерт, уважен от дипломати, народни представители, политици, творци и ценители, бе предшестван от брифинг, на който акредитирани журналисти от български и чуждестранни медии имаха възможността да чуят посланията на някои участници в проявата.
„За нас е огромна чест да представим руското изкуство в България. Надяваме се братските отношения между двете страни да продължават да се развиват и занапред“, сподели заслужилият артист на Рф Евгений Акимов.
„Искаме да подчертаем силната връзка на нашата култура и история, а музиката да спомогне за още поголямото сближаване на народите ни“, разкри ръководителят на ансамбъл „Бис-Квит“ Андрей Антипов.
Над 15 мероприятия са включени в програмата на Дните на руската духовна култура в България, които ще се провеждат до 16 септември. Ценители ще имат възможността да станат свидетели на концерта на солистите от Държавния академичен театър „Русские узорь|“, на фолклорния ансамбъл „Колесо“, на туристическия форум „Духовни маршрути на Русия и България“, на изложбата на Руското географско общество „Най-хубавата страна“, на историческа конференция, посветена на 140-годишнината от Руско-турската война (1877-1878), и мн. др. Мащабният проект, иницииран от Министерството на културата на Рф, се провежда в различни държави по света от 2010 г. Целта на проявите в Европа, Латинска Америка, Израел, САЩ и други кътчета на планетата е да се представят най-големите постижения на руската култура и богатото духовно наследство на страната.

Източник: Дума