Бисер Киров отказа украинска награда

Страшно е да бъдеш „Човек на годината“, когато там загиват деца, мирни жители, войници, казва певецът.

Популярният в цялото постсъветско пространство български певец и композитор Бисер Киров отказа да приеме наградата „Човек на годината” в Украйна. Това той заявява в писмо, изпратено до организаторите на премията. Знаменитият естраден изпълнител разказа пред в. „Российская газета” за мотивите на неговото решение: „Те ме наградиха, но аз не мога да приема това. Моят отказ от наградата е хуманен, а не политически жест. Виждам как всеки ден в Украйна загиват хора. Потресен съм от позицията на Киев. Президентът Порошенко обявява мобилизация, иска да събере повече от сто хиляди войници, които трябва да се сражават не с някакъв враг, а със своя народ. А самият той лети в Цюрих, за да разказва там за мирните преговори. Това е безумие! Яценюк отива в Германия и говори, че Съветският съюз е нападнал Украйна и Германия. Това е нонсенс!

Няма да престана да пея „Червона рута” и „Не шукай вечерами”. Винаги ще си спомням прекрасния град Киев. Душата ме боли за Украйна — невероятна страна, където в мир живееха украинци, българи, молдовци, гърци, руснаци и татари — повече от 70 националности. Сега всичко това е съсипано от снарядите. Най-важен стана национализмът — забраняват да се говори на родния език. А след това се учудваме, че някой искал да се отдели! Ако мога да пожелая нещо на украинските хора, това е само мир. Да се побратимят, да се прегърнат и да намерят своето мирно решение.

Всички нормални хора в България се отнасят трепетно към събитията в Русия и Украйна. Жалко, че напоследък от българските екрани се излива поток от русофобия. Аз обаче съм убеден, че това е демонстративна, платена пропаганда. Ние в България също имахме такива периоди, преживяхме ги, ще преживеем и този политически театър. Русия е огромна част от моя живот и всичко, което се случва с нея, приемам със сърцето си.

Моето писмо е моят лозунг „Спрете войната!” Ако той в някаква степен помогне да се спре кръвопролитието, ще сметна това за главното дело в моя живот. Страшно е да бъдеш „Човек на годината” в Украйна, когато там загиват хиляди деца, мирни жители, войници”.

/​”Русия днес”/