Бизнесът с хартия в България страда от санкциите срещу Русия

Нужни са спешни мерки отношенията между София и Москва да се подобрят. Това е мнението на Цанко Комаров, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на един от най-големите вносители на хартии в България – „Полиграфснаб“ АД, чийто основен партньор е Русия. „Руски дневник“ разговаря с г-н Комаров за цената на санкциите, която плаща бизнесът, а чрез него и всички ние.

По какъв начин бизнесът на „Полиграфснаб“ е свързан с Русия? Какъв дял от общите Ви дейности имат отношение към тази страна?

Цанко Комаров: „Полиграфснаб“ АД е една от най-големите фирми – вносители на хартии в България. Основните асортименти, с които търгува дружеството са вестникарска хартия, обемна хартия, офсетова, двустранно хромова, етикетни хартии, самозалепващи, химизирани хартии, мукава, картон, пластини, гумени офсетови платна и др., като работим с добре известните в цял свят производители като „M- Real“, „Volga“, „Sappi“, „Cartiere Fedrigoni“, „Reno De Medici“, „Cascades“, „Burgo“ и много други.  Най-съществен обем от доставките е вестникарската хартия, крафт хартия и картони, фолио и други, които се доставят в най-голямо количество от руски производители, които са традиционни наши партньори, като ОАО „Кондопога“, ОАО „Волга“, ОАО „Силкамскбумпром“, Селенгинский целулознобумажен комбинат, Троицкая бумажная фабрика, „Сегежа Груп“, „Сибур“, „Марийск“ и много други. Делът ни надхвърля 60% от общия ни стокообмен.

Изградените трайни взаимоотношения допринесоха дружеството да разшири своите продажби и извън територията на България в съседните държави: Турция, Гърция, Македония, Румъния, Албания и други, като за последните 2-3 години годишният оборот на дружеството трайно е над 30 млн. евро.

Какво е мнението Ви за антируските санкции, към които България като част от ЕС се придържа? Отразиха ли се те върху търговските Ви отношения с тамошните партньори? (Евентуално данни, които могат да илюстрират наличието или липсата на промяна.)

Ц.К.: Икономиката на страната силно пострада от икономическите санкции срещу Русия, но и досега никое българско министерство не е представило на обществеността реалната картина за тези загуби.

Износът на България в Русия в края на миналата година се е намалил с 26-28% в годишно изчисление, докато общият обем на износа на ЕС в Русия – с 28%. Тук се появява един скрит, но реален и опасен фактор. В доклад на Международния валутен фонд се посочва, че икономическите санкции срещу Русия ще доведат до влошаване на икономиката на Русия, което ще окаже директно или косвено влияние върху други европейски страни. България, Черна гора и Кипър ще бъдат най-засегнатите сред тях. В документа се подчертава, че преките чуждестранни инвестиции от Русия в банковия сектор, енергетиката, металургията и добива надвишават 5% от БВП на България.

За нас като последица от тези санкции стана доста по-трудно да спазваме графика за доставки, тъй като намаленият износ за Русия означава по-малко транспортни средства, а и по-висока транспортна цена по доставките на хартия от Русия.

Реално цената на транспортът се увеличи значително и оскъпява вносът в България.

Снимка: "Полиграфснаб" АДСнимка: „Полиграфснаб“ АД

Като бизнесмен, който търгува с Русия, – как виждате бизнес отношенията между нашите страни през близките 3-4 години?

Ц.К.: Не съм оптимист за подобряване на бизнес отношенията между нашите две страни в близките 3-4 години, изхождайки от водения диалог и състоянието на замразените значими проекти към днешна дата. Надявам се на прозорлива политика от страна на нашето правителство, което да намери правилният подход за подобряване на двустранните отношения, които пострадаха в последните години.

Практически нищо не се прави, както от руска, така и от българска страна по насърчаване на двустранния стокообмен. В момента България се намира в изолация откъм руски интерес по отношение на възможни проекти, което е много жалко.

А как Ви се иска те да се развият?

Ц.К.: България традиционно е развивала отношенията си с Русия във възходяща посока с изключение на последните две-три години.

Очевидно следва да се предприемат спешни мерки с оглед подобряването и развитието им, което зависи изключително от намеренията на българската страна!

Руски дневник