Бивш съветник в Пентагона Химическата атака в Хан Шейкун е инсценировка

Водещ оръжеен експерт определи обвиненията, че режимът на Башар Асад е организирал химическа атака край сирийския град Идлиб, като инсценировка. Професор Теодор Постъл от Масачузетския технологичен институт публикува доклад, в който опровергава твърденията на Белия дом, че разполагат с доказателства за участието на сирийската армия в инцидента.

„Проучих в детайли доклада на Белия дом и без съмнение смея да заявя, че американското правителство няма нито едно доказателство, че атаката в Хан Шейкун е била извършена от сирийската армия“, заяви Постъл, който е бивш научен съветник в Пентагона.

Според него наличните данни сочат точно обратното, че химическият удар е нанесен на земята, а не чрез въздушна атака, каквито са обвиненията на Вашингтон.

„Моето лично убеждение е, че фотографиите, представени от Белия дом и описващи атаката край Идлиб, най-вероятно са подправени, тъй че те не могат да бъдат посочени като доказателства“, допълва Постъл. Визираната от него снимка показва кратер, за който се твърди, че е образуван след удар на снаряд със зарин.

Според експертът подобен снаряд няма как да бъде изстрелян от самолет, тъй като щетите по корпуса му не отговарят на подобно действие. Постъл твърди, че е по-вероятно бомбата да е била поставена върху контейнер със зарин, а след това да е била взривена.

„Нито един компетентен експерт не би могъл да пренебрегне факта, че предполагаемият контейнер със зарин е бил взривен с експлозив върху него, а не е бил изстрелян в снаряд, както твърди Белия дом“, категоричен е Постъл.

Според него подобна аматьорска грешка в стратегическия анализ на Белия дом и Пентагона показва, че както при предишната администрация на Барак Обама през 2013 г., и сега действията на САЩ в Сирия не са подкрепени с достатъчно данни на разузнаването.

С пълното съдържание на доклада на Постъл можете да се запознаете ТУК

Източник: frognews.bg