Бивш служител на «Беркут»: Ние можехме да предотвратим Майдана

Година след момента на началото на държавния преврат в Киев, бивш служител на «Беркут» все още няма намерение да се връща в Украйна.

Измина точно една година от първите събития на Майдана в Киев, когато масовата акция на протеста прерасна във военен преврат. Протестите в центъра на Киев започнаха на 21 ноември 2013 година в отговор на решението на тогавашното правителство (на президента Виктор Янукович) да прекрати преговорите по асоциирането на Украйна с ЕС.

Бивш служител на «Беркут» Игор Садовниченко разказва, че неговото подразделение до последния момент не е получило заповед да разпръсне тълпата и да прекъсне митинга. По-късно от тиранията на новото правителство и националистически заплахи, Садовниченко е бил принуден да бяга със семейството си в Русия.

Днес Игор и съпругата му Ирина започват работа в полицията на Астрахан. Семейството с двете си деца е пристигнало в Русия по покана на губернатора на Астраханска област Александър Жилкин.

«Ние напуснахме Харков заради това, че при влизане на нашето подразделение в Киев ни беше поставен ултиматум. Много ми е мъчно за Източна Украйна. Хората там не са виновни за нищо. Те просто си живееха и работеха, но изведнъж на Западна Украйна й се прииска неясно какво. Който и да попитате от Западна Украйна за какво точно воюва, той няма да ви даде конкретен отговор», разказва за LifeNews Игор Садовниченко.

«Ние стигахме до точката на предела, когато се озовахме в епицентъра на Майдана. Оставаше ни само да прогоним тълпата и цялото мероприятие щеше да приключи, но постоянно получавахме заповеди да даваме отбой и постоянно връщаха всички подразделения в изходни позиции. От нас не зависеше абсолютно нищо. Ние реално нищо не можехме да направим… имаше заповеди и ние ги изпълнявахме. Трябваше да се приключи всичко това още на 23 ноември, още в момента в който пристигнахме в Киев, сигурен съм, че до Нова година всичко щеше да е свършило», пояснява Игор.

Майдана

На семейство Садовниченко им харесва да живеят в Русия. Те са благодарни на всички онези отзивчиви хора и правителството на Руската Федерация за подкрепата.

«Когато разбрахме, че ще разформироват «Беркут», ние с мъжа ми взехме решение да напуснем Украйна. Единственият човек, който покани «беркутовци» със семействата им беше губернаторът на Астрахан. Ние с удоволствие се възползвахме от тази покана и дойдохме. Тук е по-спокойно, а нашите деца ще живеят в безопасност и ще имат добро бъдеще», разказа съпругата на Игор Ирина. Двамата освен, че скоро ще започнат работа в руското МВР, те вече са получили руски паспорти.