Бивш офицер от ЦРУ: Води се игра с цел Русия да бъде обвинена за катастрофата на Боинга

САЩ се държат преднамерено в страни от разследването на малайзийския Boeing край Донецк и не споделят изводите на своите експерти със специалната международна комисия. Същевременно американската разузнавателна общност не е съгласна с твърдението, че Русия има участие към катастрофата на лайнера, твърди бившият офицер от ЦРУ Филип Жиралди в публикация на сайта на Института „Рон Пол”.

Някои анализатори, изучили огромен обем информация по катастрофата, считат, че съмненията падат върху украинския олигарх Игор Коломойски. Правителството в Киев също е имало мотиви и възможности, за да свали самолета и да обвини Москва, пише Жиралди.

Докладът на Съвета по сигурността на Нидерландия, който ще бъде публикуван през октомври, признава, че няма убедителни доказателства за отговорността на една или друга страна за катастрофата на Boeing. Издига се обаче версията, основана на косвени улики, че най-вероятните виновници за трагедията са опълченците в Донбас. Това на свой ред е косвено обвинение към Москва.

За тази версия няма никакви убедителни доказателства. Всички твърдения за причастността на Русия към инцидента се базират на набързо направени разсъждения, основани на части от информация веднага след катастрофата. Например немското разузнаване изрази съмнение, че изстреляната ракета е доставена от Русия, а така също твърди, че предоставените фотографии от украинското правителство са фалшифицирани, отбелязва Жералди.

Американските спецслужби също имат своя гледна точка за случилото се, но не възнамеряват да споделят изводите си с международната общност. Според експерта, това свидетелства за „политизирането” на разузнаването и връщане към времената на деление на света на „свои” и „чужди”.

Мълчаливото съгласие на САЩ с изводите на холандския експерт ще окаже значително влияние на отношенията между Русия и Щатите. И тъй като съучастието на Москва към инцидента не е доказана, тези изводи следва да бъдат решително оспорени, доколкото американско-руските отношения са приоритетни за националната сигурност на САЩ.