Бившия външен министър на Русия с награда от САЩ

На бившия външен министър на Русия Игор Иванов е връчена награда от Фонд „Карнеги“ за голям принос в неразпространението на ядрено оръжие, съобщи ТАСС. Такава награда е получил и бившият британски военен министър Дезмънд Браун.

По време на тържествената церемония, състояла се на 23 март и свързана с конференцията по ядрена сигурност, Иванов заявил за необходимостта от активно сътрудничество между Москва и Вашингтон, че „без това не може да има стабилност и сигурност в света”.

Признавайки, че сега отношенията между двете страни са крайно усложнени, Иванов изразил увереност във възможностите за възобновяване на конструктивния диалог. Той изразил пред журналисти съжаление, че е нарушен диалогът между двете ядрени държави.

Наградата носи името на двамата бивши американски сенатори демократа Сем Нан и републиканеца Ричард Лугър. В началото на 1990-те години те разработиха програма за оказване помощ на Русия за ликвидиране на въоръженията, попадащи в списъка за съкращения в съответствие с международните договорености.

Иванов оглавяваше руското МВнР през 1998-2004 г. и съществено допринесе за изпълнение на програмата, а също така и за разработването и реализацията на други важни проекти в сферата на ядреното неразпространение.

През последните години Иванов и Браун издигнаха инициативата по укрепване на сигурността в Евроатлантическия регион и подготвиха заедно с други експерти редица препоръки в тази област.