Бившият ръководител на Генералния щаб: Палмира падна, заради хуманитарните паузи

Властите на близкоизточната република Сирия признаха, че членовете на радикалната организация „Ислямска държава“ са превзели повторно град Палмира, пише руският вестник „Ведомости“.

„Армията прави всичко възможно, за да не позволи на терористите да задържат Палмира“, подчерта Талал Барази, губернаторът на провинция Хомс, в която е разположен града. Медиите съобщиха, че правителствените сили на Дамаск са били принудени да отстъпят към покрайнините на Палмира.

Новото настъпление срещу града, разположен в централната част на Сирия, започна в събота вечер. На следващия ден обаче екстремистите успяха да преминат в контранастъпление.

Бившият началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация Юрий Балуевский заяви, че повторното превземане на Палмира от членовете на терористичната организация „Ислямска държава“ се дължи на грешки в изчисленията при военното планиране и операциите, възникнали в това число и в резултат на хуманитарните паузи, благодарение на които екстремистите са успели да се прегрупират, пише  „Интерфакс“.

„Това отново е удар по престижа. В това число и по нашия. Фактът, че терористите няма да бъдат спрени, е ясен. А това, което ние днес правим, аз като военен ми е трудно да разбера – например тези хуманитарни паузи“, подчерта генералът.

Балуеский поясни, че няма нищо против хуманитарните паузи като цяло и се отнася към тях като към стъпка за гарантиране на сигурността на населението.

Руският военен обаче поставя под съмнение тяхната продължителност. „Сирийската армия не проследи концентрацията на вражески сили в района на Палмира. Това е неправилно. Не бива така. Не разбирам и моите колеги, които са там. Сирийците може би нямат такива възможности като нас. Но къде гледахме ние, че превзеха Палмира“, коментира Балуеский, изказвайки увереност, че контролът над града ще бъде възстановен отново в близко време.