Бившият британски посланик в Русия: Битката с Москва е безсмислен абсурд

Бившият посланик на Великобритания в Русия Тони Брентън в своя статия за The Telegraph призова новото правителство на страната да възстанови отношенията си с Москва.

Брентън счита, че отдавна е дошло времето за стопляне на отношенията. Другите западни държави вече започнаха да възстановяват връзките си с Русия. Расте броят на високопоставените чиновници и дори премиери, които пристигат в Москва, подкрепата на санкциите отслабва. Време е и Великобритания да преразгледа своето отношение, счита дипломатът.

Според екс-посланика, това трябва да се направи по няколко причини.

Първо, понастоящем британският бизнес се чувства крайно некомфортно.

Второ, независимо от това, че санкциите демонстрираха международното неодобрение на действията на Москва, те „не промениха руската политика ни на йота“,  само укрепиха подкрепата за президента Владимир Путин.

Трето, дипломатът се безпокои от това, че много хора оценяват настоящото противопоставяне между Русия и Запада като предвестник на нова Студена война.

Според него, това е „опасна безсмислица“.

„Картината на реваншистка Русия, която ние създаваме в съзнанието си, е толкова абсурдна, както и картината на агресивния и стремящ се да обкръжи Русия от всички страни Запад“, уверен е Брентън.

Според него, новият министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън може да оправи отношенията с Русия.