Бившият британски посланик: За Лондон е по-добре да дружи с Москва заради бъдещите поколения

Великобритания трябва да отговори твърдо и по-активно за отравянето на Скрипал, отколкото беше в случая с Литвиненко, но при това Лондон не трябва да забравя своите дългосрочни цели, пише в The Guardian бившият посланик на Великобритания в Русия Тони Брентън. А те се заключават в това да се избегне големия сблъсък и да се решат насъщните световни проблеми, което е невъзможно да се направи без сътрудничество с Москва.

Отговорът на Лондон на отравянето на Скрипал трябва да бъде по-силен, отколкото в случая с Ливиненко, пише в своя статия за The Guardian Тони Брентън. Той служи като посланик в Русия от 2004 до 2008 година именно когато беше извършено убийството на Алексанър Литвиненко, в което обвиняват Кремъл.

Според него Великобритания има сега три пакета мерки.

Първо, дипломатически. Пакетът предлага да бъдат замразени всички контакти с руските служби за сигурност, които практически непременно стоят зад нападението в Солсбъри, а също да бъде изгонена по-голямата част от сътрудниците на руското посолство. При това той признава, че от това ще пострадат и неговите невиновни колеги-дипломати и приятели от посолството на Великобритания в Москва та нали Кремъл неизбежно ще вземе огледални мерки.

Второ, има икономически проекти, в частност борбата с парите, придобити по нечестен път. В Лондон такива са много и този проблем е свързан не само с Русия. Освен това, настоява бившият дипломат, британското правителство трябва да гласува закона Магнитски, в рамките на който под санкции биха попаднали всички, които нарушават правата на човека.

Източник: http://pogled.info/