БиБиСи: Неонацисти влияят на политическия процес в Украйна

 Неонацистите присъстват, макар и като малко на брой, в сегашното украинско политическо пространство, посочи в свой репортаж кореспондентът на Би Би Си в Киев Дейвид Стърн.
Той отбеляза, че украинските власти и много местни медии омаловажават този проблем и дори твърдят, че в политиката в Украйна няма неонацистки елементи, като повечето жители на страната въобще не са запознати с подобни лица и целите на подобни организации. Преди дни например украинският президент Петро Порошенко връчи украинско гражданство и награди Сергей Коротких, когото правозащитници определят като „беларуски неонацист“. Според техни данни Коротких е бил член на крайнодясната Руска националистическа партия на единството и е един от основателите на неонацисткото Национал-социалистическо общество в Русия. Той е заподозрян за атентата на Манежния площад в Москва през 2007 г. Украинският историк Антон Шеховцев отбеляза, че целта на тази организация е била организирането на расова война. „Контраразузнаването няма данни, които биха попречили да му бъде дадено гражданство на Украйна“, заяви по този повод Валентин Наливайченко, шеф на Службата за сигурност на Украйна. Украинската агенция УНИАН публикува новината със заглавие „Порошенко награди беларуски неонацист с украински паспорт“, но малко след това то бе променено, без да се посочи причина за това.

Друг пример е воюващият в Източна Украйна проправителствен доброволчески батальон „Азов“, който използва поне три нацистки символа на своите знамена, отбелязва Би Би Си. Това са малко промененият символ Волфсангел (вълча кука), черно слънце и името „Черният корпус“, което се е използвало навремето във войските на СС. Освен това вътрешният министър Арсен Аваков и неговият съветник Антон Герашченко активно подкрепят командира на батальона Андрей Белицкий, който наскоро стана депутат, а друг военен от „Азов“ – Вадим Троян, е назначен на поста шеф на местното МВР в Киевска област.