Бесарабски българи от Украйна вече са в Гурково

В старозагорското градче вече живеят петима бесарабски българи – едно семейство и двама мъже. Това съобщи техният благодетел Кольо Атанасов, мажоритарен собственик на гурковското предприятие Булметал. Миналия месец той покани официално, чрез местната и централна власт ,и медиите, нашенци да дойдат в родината на дедите си като им обеща подслон и работа. Атанасов е изненадан от толкова бързата реакция на изстрадалите етнически българи.

В  четвъртък е пристигнал още един мъж – Александър Хроменко, машинен инженер. До войната е работел в частна фирма за обработка на гранит и мрамор, но, както много други предприятия, тя е била затворена. Александър е дошъл сам, за да се увери в условията за работа и жилище. Съпругата му е останала в Украйна с 11-годишната им дъщеря. Той обаче не криел, че ако му хареса тук – след няколко месеца ще отиде да ги вземе. Единственото семейство – Николай Кулидобров и съпругата му Оксана, обаче са се установили окончателно тук.Те са пристигнали с двегодишната си дъщеричка и Атанасов и им предоставил един етаж от къща, собственост на неговата фирма. Основната професия на Николай е фотограф, но той бил с висше образование, начетен и буден мъж и не се побоял да започне веднага работа в Булметал. От няколко дни се обучавал като оператор на металообработваща машина с цифрово – програмно управление.

„Не само Коля, всички пристигнали са висшисти, с много висока квалификация“, казва доволен Атанасов.  Бившият военен Валери Афонович Дели, който сега е млад пенсионер, например имал куп граждански специалности – от електротехник до шофьор на товарен камион. Той пристигнал с колата си, на практика единственото оцеляло богатство на фамилията. Къщата му в размирния Луганск била срутена от бомбардировките, а крайградската му вила изгоряла до основи при боевете. Валери е избягат от Украйна, ужасен от братоубийствената война, в която не се знае кой срещу кого стреля. Като етнически българин,  миналата година той е получил и български паспорт и се надява бързо да се устрои. След това смятал да прибере и съпругата си и 25-годишната си дъщеря, която била дизайнер.

Почти всички от първите пристигнали в Гурково бесарабски българи са научили за благородната покана на бизнесмена Кольо Атанасов от публикации в Интернет.  Той отново потвърждава думите си, че готов да посрещне още стотици бежанци. Оказва се, че още немалко етнически балгари се стяга да се завърнат в родината на дедите си. „Имаме информация, че 50 наши семейства са готови да се преселят в Гурково“, съобщи Олга Грозева, секретар на Асоциацията на българите в  Украйна, която е в България. Тя е уговорила за петък среща с кмета на Гурково Стоян Бонев и бизнесмена Кольо Атанасов. „Искам да видя градчето, да се запозная на място с условията, които предлагат за работа и настаняване на нашите хора“, посочи основната си цел Грозева.

Източник: www.kmeta.bg