Берлускони разкритикува решението на Г-7 спрямо Русия

„Това противоречи на дългата  и трудната  дипломатическа работа, извършена от Италия и правителствата, които възглавях, да се включи  Русия като пълноправен член на управителния съвет на западната демокрация“, се казва в изявлението  на Берлускони, което беше разпространено  във вторник.

Бившият  министър-председател напомни, че през 1994 г. той покани президента  Елцин  на срещата на върха на Г-7 в Неапол, а през 2002 г. се опита да сключи стратегически съюз между НАТО и Русия по време на срещата, която се проведе в Пратика ди Маре близо до Рим.

Последните решения на западната дипломация към Русия са „безразсъдни и далечни  от конструктивния дух“, заяви Берлускони в заключение.

Напомняме, че лидерите на „Г-7″ (Великобритания, Германия, Италия , Канада, САЩ, Франция и Япония ) по-рано заявиха, че спират   срещата  във формат  „Г-8“ с Русия и планират  среща на върха във формат  „Г-7” през юни 2014 г. в Брюксел, а не в Сочи, както бе планирано по-рано. Министерството на външните работи на РФ  заяви, че Русия не държи на формат Г-8, тъй като  основните проблеми в света днес  могат да бъдат обсъждани в рамките на Г-20 и други форуми.