Берлускони призова италианците да не подкрепят санкциите срещу Русия

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони осъди външната и вътрешната политика на европейските власти по време на реч на демонстрация в Болоня, пише The Local, цитиран от РИА Новости.

Според изданието, Берлускони е посетил манифестацията на партията „Северна лига“ и по време на речта си отправил рязка критика на решенията, взимани от лидерите на Евросъюза, включително и за въвеждането на антируските санкции.

„Още ли сте готови да продължавате да подкрепяте Европа с данъците й и политиката на жестоки икономии? Още ли сте готови да продължавате да подкрепяте Европа, която налага санкции на Русия?“, обърна се Берлускони към демонстрантите, подчертавайки, че антируските санкции ще имат ефекта на доминото за италианската икономика.

В отговор на въпросите на италианския политик демонстрантите изкрещели силно „Не!“, съобщава изданието. Като алтернатива Берлускони предложил да се поддържат „по-малки данъци, по-ограничена държавна намеса и по-малко Европа“.

В понеделник изданието Handelsblatt, позовавайки се на високопоставени източници в ЕС и немското правителство, съобщи, че през декември страните от Евросъюза могат да удължат санкциите срещу Русия с още шест месеца. Според изданието, решението може да бъде прието на следващата формална среща на върха в ЕС, планирана за 17-18 декември.