Бен Ходжис: НАТО се нуждае от създаването на „военен Шенген“

Мащабните учения на НАТО „Анаконда“, които се проведоха в Полша, показаха необходимостта от създаването на „военна Шенгенска зона“, осигуряваща свободното движение на войските вътре в алианса. Това заяви днес командващият сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис по време на церемонията, отбелязваща края на ученията, предаде ТАСС.

„Необходима ни е военна Шенгенска зона, за да могат войските на алианса да се придвижват в рамките на НАТО в темпа на нарастващите заплахи“, заяви той, като подчерта, че военните от различните страни трябва и в бъдеще да продължат да работят над подобряването на сътрудничеството и разширяването на възможностите за движение на войските.

Ходжис даде висока оценка на провелите се в Полша учения на НАТО „Анаконда“. „Това бяха най-добрите учения за последните 30 години, в които съм участвал. Ние се развиваме и реализирахме всичко онова, което искаше да направи НАТО от момента на срещата на върха в Уелс“, посочи генералът.

По думите му „Анаконда“ са добър пример за подражание. „Ще помислим върху това в бъдеще да проведем ученията в друг регион на НАТО, може би в района на Черно море или в южната част на алианса“, каза Ходжис.