Бенямин Нетаняху ще се срещне с Владимир Путин

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва следващия четвъртък, за да обсъди влиянието на Иран в Сирия, предаде БГНЕС.

По думите на министър-председателя израелското правителство е дълбоко загрижено за това как гражданската война в Сирия е свързана с Ислямска република Иран, която увеличава своята власт в съседната страна.

„Сирия и усилията за формулиране на споразумение там ще бъдат в центъра на разговора ни“, заяви Нетаняху при началото на неделното заседание на кабинета.

„В контекста на това споразумение, Иран се опитва да се установи за постоянно в Сирия, с военно присъствие на земя и по море, и също така постепенно да отвори фронт срещу нас на Голанските възвишения“, каза той.

Израел иззе 1200 квадратни километра от Голан от Сирия в Шестдневната война през 1967 г. Тази стъпка не беше одобрена от международната общност.

Страната се противопоставя на Асад, но се стреми да спазва дистанция от сирийския конфликт. Въпреки това е извършвала удари там, за да спре доставките на оръжие за ливанската групировка „Хизбула“, с която води война през 2006 г. Русия подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, както и иранското правителство.

Миналата година Нетаняху и Путин се съгласиха да се създаде „гореща линия“, за да се избегнат случайни сблъсъци между техните сили.