Белорусия очаква отмяна на санкциите

На 12 октомври, на следващия ден след избора на Александър Лукашенко, Съветът на Евросъюза в Люксембург взе решение да снеме санкциите срещу режима в Белорусия след четири месеца, пише „Новая газета“, публикува focus-news.net.

Държавният секретар по европейските въпроси при министерството на външните работи на Франция Арлем Дезир веднага след заседанието заяви пред журналисти, че „има решение да се преустанови действието на ограничителните мерки в близките четири месеца“. Но говорителят на външнополитичеката служба на ЕС Мая Косянчич повече не потвърди тези думи. Тя каза, че решението за решението на бъдещите санкции ще бъде прието не по-рано от края на октомври.

Белоруското външно министерство очаква пълната отмяна на санкциите. Малко хора помнят, че първите визови санкции по отношение на Александър Лукашенко и 130 белоруски чиновници бяха въведени още през юли 1998 година. Тогава Лукашенко за ден махна европейските посланици от техните елитни резиденции в Дрозди, защото искаше това селище лично за себе си и своите деца. После те си тръгнаха, без дори да си вземат вещите. И Брюксел за пръв път въведе санкции, припомня руският вестник.