Белият дом: САЩ продължават курса на изолация на Русия

САЩ ще продължат курса на изолация на Русия, каза пред журналисти говорителят на Белия дом Джош Ърнест, предаде РИА Новости.

„Президентът (Барак Обама) продължава да смята, че администрацията му трябва постоянно да проверява стратегията за по-нататъшно изолиране на Путин в Русия, за да го убеди да преразгледа своята стратегия за Украйна“, каза Ърнест.

Той няколкократно нарече „успешна“ стратегията на Белия дом спрямо Русия.

„Тя (стратегията) беше успешна при реализирането на режима на санкции срещу руската икономика, при девалвацията на валутата. Доведе до това, че много независими оценители на дълга понижиха рейтинга на руските книжа“, каза той.

Според него именно благодарение на санкциите са се появили прогнозите да спада в руската икономика. „По всички оценки руската икономика получи голям удар заради стратегическите решения, които взе президентът Путин по отношение на Украйна“, каза още Ърнест.

Той заяви, че администрацията не е приела нови решения за предоставяне на оръжия на Украйна, както твърдят редица експерти и влиятелни генерали. Според представителят на Белия дом, Обама разглежда „всички възможности“ по този въпрос.