Белият дом: НАТО е настроена към сътрудничество с Русия

В Белия дом считат, че НАТО е настроена към сътрудничество с Русия и не се стреми към провокации. Това заяви във вторник официалният представител на Белия Дом Джош Ърнест,  предаде РИА Новости.

„НАТО е основа за сигурността на САЩ и съюзниците им. Но в същността си алиансът е отбранителен. Той не се стреми към провокации по отношение на Русия“, заяви Ърнест.

Според него „НАТО е настроена към сътрудничество с Русия“. „За жалост Русия предприема редица провокационни действия“, заяви той. В частност, отбелязва той, това касае Украйна.

„Украйна не е член на НАТО, но тя е разположена до страни от алианса, които са притеснени от ситуацията там“, заяви представителят на Белия дом.

Той припомни, че САЩ са увеличили четирикратно програмата си за помощ за своите европейски съюзници в НАТО. „Сигурен съм, че президентът Обама ще има възможност да обсъди допълнителните мерки през юни на срещата на върха на НАТО във Варшава“, каза той.

През последните седмици САЩ няколко пъти се оплакват от действията на руските пилоти в близост до американски кораби и самолети, намиращи се в международните води на Балтийско море. Официалният представител на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че всички полети на руските самолети се извършват в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

Официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова също неведнъж е коментирала действията на НАТО. По думите й увеличаването на военния потенциал на алианса в близост до руските граници застрашава стабилността и сигурността в Европа и не дава възможност на европейския континент да постигне обща глобална безопасност.