Беларус ще предложи на Русия да подсили съвместните групировки на войските

Във връзка със засилената активност на НАТО до границите на Беларус, на Русия ще бъде предложено да бъдат подсилени съвместните групировки на войските, а в частност авиацията. Беларус ще предложи на Москва база за прием до 15 руски самолета. Напомняме, че Беларус като съюзник на Русия има пълното право на подобна инициатива, съобщи Интерфакс.

„Ако от Италия вече са прехвърлени 15 самолета в Балтийските държави, то мисля, че  трябва да предложим на началника на Генералния щаб на Русия онова подсилване, което те са длъжни да ни осигурят в рамките на съюзническите отношения между Русия и Беларус. На този етап, ще допуснем 12-15 руски самолета на територията на страната ни. Ще определим маршрути за патрулиране и резервни маршрути”, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Белоруският президент обърнал внимание на засилената активност на САЩ и НАТО в региона.  „Ние до този момент реагирахме спокойно на това, докато не започнаха мащабни военни учения на юг, до колкото разбирам –Полша, а същевременно Полша поиска подсилване и разширение на тези учения. Налице е нагнетяването на обстановката близо до нашите граници, поради което сме длъжни да реагираме, но адекватно. Не е тайна, че с Русия имаме съвместна групировка на войски в това направление, базата на които е белоруската  армия. Тази групировка има план за действие, в това число и план за действие в подобни ситуации”, отбеляза Лукашенко.