Без конфликт, който може да бъде управляван, Украйна не е нужна на Вашингтон

В Киев на 5 август пристига специална група на Пентагона „за помощ в разследването” на обстоятелствата на катастрофата на малайзийския Boeing 777, съобщи представител на американското министерство на отбраната.

Когато са попитали официалния представител на Пентагона Джон Кеерби с какво точно ще се занимават експертите от групата, той само отговорил, че няма да ходят на мястото на катастрофата, а ще консултират следователите от Холандия, Австралия и Малайзия от Киев.

В състава на делегацията, ако се вярва на Пентагона, влизат експерти по „специални операции и планиране на военновъздушни операции”. Явно не е това, което е нужно за разследването. Всичко обяснява пресрелийзът на Пентагона: след „помощта в разследването” на катастрофата на полет МН17 групата веднага ще пристъпи към обучение на украинските военни и Националната гвардия в западната част на Украйна. С други думи, става въпрос за разширяване на участието на американските военни съветници в преподготовката и превъоръжаването на ВС и специалните подразделения на киевските власти.

Руските експерти казват, че към Украйна съвсем очевидно вече се подхожда като в Косово и дори Виетнам. Във Виетнам американското присъствие също започна с няколко десетки военни съветници, изпратени на юг през 1954 г. Косовските албанци и досега се обучавани и „консултирани” от американците.

Днес в Украйна се повтаря ситуацията, която вече преживяха Балканите с техните граждански войни и разпадането на Югославия, твърди политологът Андрей Манойло.  Само че сега САЩ действат още  по-праволинейно и цинично. В Киев вече всички добре знаят, че ЦРУ заема цял етаж от сградата на Службата за сигурност на Украйна. Същото се подготвя и в украинското Министерство на отбраната.

От геополитическа гледна точка балканизацията на Украйна е много изгодна за Вашингтон, казва Андрей Манойло. Превръщането на Украйна в постоянно огнище на напрежение под контрола на САЩ е нужно за отслабването на влиянието на Русия. Всеки конфликт на границите на Русия  веднага се превръща в сериозна опасност за нейната сигурност. „Износ на управляван хаос от Украйна в Русия” – това е една от целите на цялата замислена от Вашингтон „украинска операция”, убеден е Андрей Манойло.

Потапяйки Украйна в така наречения „управляван хаос”, тоест, използвайки там технологиите на „цветните революции”, американците създават конфликт, който те добре могат да управляват. Този конфликт американците днес използват като инструмент за политическо въздействие, както на противниците си, така и на съюзниците си. Геополитическото положение  на Украйна в това отношение им се струва на американците изключително изгодно. В тази връзка американците при никакви условия няма да съдействат на никакъв план за мирно уреждане на ситуацията в Украйна. Без конфликт, който може да бъде управляван, Украйна няма да е нужна на Вашингтон.

Източник: Гласът на Русия