„Без инциденти, само професионализъм“: Руските изтребители следват неотлъчно немските самолети в Сирия

Руски изтребители постоянно наблюдават самолетите „Торнадо“ на Луфтвафе, които извършват разузнавателни мисии в сирийското въздушно пространство, заяви пред медиите командирът на немския център по въздушни операции. И двете страни се държат професионално и предотвратяват инцидентите, добави той.

Руските пилоти не предприемат никакви агресивни действия към германските си колеги, като да ги прихващат или да се опитват да ги изтласкат извън зоната на операциите, каза генерал-лейтенант Йоахим Вундрак за немския ежедневник „Райнише пост“.

„Тези срещи преминават напълно професионално, не са регистрирани никакви инциденти“, каза генералът от Луфтвафе, който току-що се е върнал от координационния център на коалицията срещу „Ислямска държава“ (ИД / Даеш) в Катар.

Вундрак добави, че сред руските самолети, които придружават немските „Торнадо“, са и супер модерните изтребители Су-35С.

Според генералa руснаците искат да стане ясно, че „за разлика от международната [водената от САЩ] коалиция срещу Даеш, те извършват операции по покана на законното сирийско правителство“.

Той отбеляза, че немските ВВС имат опит в комуникацията с руските си колеги, тъй като Германия редовно предоставя изтребители за патрулиране на въздушното пространство на страните-членки на НАТО Естония, Латвия и Литва. Това са страни, които не разполагат с бързи изтребители за прихващане, за да защитят собственото си въздушно пространство.

Вундрак смята, че общият брой военни самолети, борещи се срещу Даеш в Сирия и Ирак, е около 100. Той разкри, че за да избегнат евентуални инциденти, американските и руските военни са си създали вид „червен телефон“, за да поддържат връзка по всяко време.

Тъй като контролът на гражданската авиация вече не действа заради гражданската война, тази комуникация информира двете коалиции за въздушните мисии на другите, обяснява Вундрак.

Руската въздушна оперативна група, действаща в Сирия от 30 септември 2015 г., нееднократно подчертава, че винаги координира полетите си със сирийските служби за контрол на въздушното пространство.

Германия разположи шест изтребителя „Торнадо“ и петролоносач „Еърбъс“ в авиобазата на НАТО Инджирлик в Турция. Изтребителите на Луфтвафе не участват в бойни мисии, а извършват единствено „разузнавателни“ полети, събирайки „оперативно-тактическа информация“ и заснемайки изображения с висока резолюция.