Безплатни визи за руснаци, които идват на фестивали у нас

Безплатни визи или такива с по-дълъг срок ще се издават на руснаци, които идват у нас специално за фестивали или други културни събития. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, след откриването на конгреса на Националния борд по туризъм. Тя обясни, че облекченията ще важат за групи, които пристигат чрез специални приложения и посочи още, че вече има подобни действащи платформи, а предложението се обсъжда на ниво Европейски съюз (ЕС). Концепцията е ясна, но е необходимо разрешение, обясни министърът и поясни, че това от кога ще може да се прилага тази мярка за облекчаване на визовия режим зависи от преговорите, които се водят с ЕС. През тази година се запазват условията за издаване на визи, действащи от миналата. Очаква се те да се отпечатват за 24 часа, като за целта от бюджета на Министерството на туризма ще бъдат преведени 300 хил. лв. на МнВР, за да се наемат допълнително консули, които да обработват документите. Имаме доста добри отзиви от туристите за тази система, коментира Ангелкова.

Освен за руските визи, на ниво ЕС се водят разговори и за облекчаване на режима за  отпечатването на документи и за китайски туристи. По думите на министъра това е една основна пречка за реализацията на проектите за привличане на посетители от Китай. Друг основен проблем са преките въздушни линии, каза още Ангелкова. Тя коментира, че това е далечен пазар с дълги полети, затова се работи за подписване на споразумение с Гърция, където се очаква да бъде открита директна авиолиния. Също така сме в напреднал етап на преговори с Чехия, които вече имат преки полети между Прага и Пекин и Шанхай, съобщи министърът. Тя обясни още, че се обмислят възможностите за създаване на общи туристически пакети с Румъния, Гърция и Чехия. Освен това предстои откриване на съвместния туристически център с Румъния в Китай, за което има подписано споразумение през миналата година.

Министерството на туризма планират и актива кампания за популяризиране на горещата телефонна линия към ведомството. Целта е повече хора да се свързват с министерството, да споделят преживяване или да подадат сигнал, защото всяка идея е много важна, коментира министърът.