Башар Асад: Западът иска да смени ръководството на двете държави

Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че Западът провежда против него и против руския президент Владимир Путин пропагандна кампания, която има за цел на практика смяна на ръководството на двете държави, съобщи news.ibox.bg.

„Западът не приема партньори и суверенни държави. Какви са им претенциите към Русия? А към Сирия? А към Иран? Това са суверенни държави. Те (западните страни, бел.ред) искат да вземат един човек и да го поставят на ръководното място и той да действа в интерес на техните страни, а не в интерес на родината си“, коментира Асад в интервю, излъчено по руските канала „Русия 24″ и RT.

Според Башар Асад въпросът с неговата оставка може да бъдепоставен и решен само от сирийския народ. Президентът идва на власт със съгласието на народа, чрез провеждане на избори, затова и си отива от власт също по решение на народа, а не според решението на САЩ, Съвета за сигурност, ООН, Женевската конференция и други. Ако народът иска президентът да остане – той остава, в противен случай – той трябва незабавно да си отиде, обяснява своята принципна позиция по въпроса с оставката си Асад, цитиран от ВВС.

Официалният президент на страната, разтърсвана вече три години от гражданска война, заявява отново своята готовност да води преговори, ако това би довело до финална конфликта. „Основната задача на всеки един политик, на правителството, на премиера или президента – е да работи за благото на своя народ и страна. Ако една среща или едно ръкостискане ще доведат до някаква полза за народа на Сирия, аз съм длъжен да направя тази крачка, независимо дали ми харесва или не. Става въпрос не за мен, за това, което искам или не. Става въпрос за това каква допълнителна стойност ще донесе крачката, която възнамерявам или трябва да направят. Съответно – да, ние сме готови да направим всичко, което ще е в полза на народа“, казва Башар Асад.