Башар ал Асад заяви готовност да организира президентски избори в Сирия

Сирийският президент Башар ал Асад заяви готовност да организира президентски избори в Сирия, на които да участва, съобщи за Франс прес руски депутат, който в момента е в Дамаск.

„Той е готов да организира избори с участието на всички политически сили, които искат Сирия да просперира“, заяви Александър Юшченко след среща със сирийския президент. Асад е казал, че е „готов да обсъди внасянето на изменения в конституцията, да организира избори за парламент и ако народът на Сирия счете за нужно, то той е готов за президентски избори“, разказа депутатът , който е в региона на хуманитарна мисия, отбеляза ТАСС.

Сирийският президент е „абсолютно уверен в своите сили“, ако се яви на президентски избори, посочва Юшченко, цитиран от Франс прес и от Ройтерс. Депутатът обаче уточни, че Асад е готов да организира президентски избори едва след като Сирия бъде освободена от джихадистите от групировката „Ислямска държава“, допълва Франс прес.

Освен Юшченко, в Сирия са още няколко руски депутати и сенатори. Един от тях – сенаторът Дмитрий Саблин, заяви за ТАСС, че Башар Асад е казал на руските парламентаристи, че ефективността на действията на руските въздушно-космически войски в Сирия е превишила очакванията на сирийската страна, но също така и на американската страна. Той е подчертал, че е разчитал на високото качество на участието на руската авиация в борбата с тероризма, но нито сирийските власти, нито американците са очаквали, че руската бойна авиация ще работи толкова ефективно.

„На срещата с нас Асад ни каза, че има разлики между кризите в Сирия и Украйна, но архитектът им е един“, добавил Юшченко. Президентът на Сирия не е пропуснал да посочи, че националистите в Украйна и бойците от ИД се „управляват от един център“.

Източник: duma.bg.