Бахчисарай: Какво може да се види в града, вдъхновил царе и поети

Автор: Олга Чередниченко.

С малките си градинки, пълни с цветя, минаретата на джамиите и ароматът на супа „Лагман“, носещ се от ресторантите, нищо чудно, че името Бахчисарай означава „град-градина“ на кримскотатарски език, публикува Руски Дневник.

Бахчисарай, Крим

В днешни дни Бахчисарай (на 30 км югозападно от кримската столица Симферопол) няма много общо с великия град от миналото – столица на кримския хаганат, една от най-влиятелните страни от ХV до XVIII век. Въпреки това, все още има какво да се види.

Какво може да прави един пътешественик в кримски град от „1001 нощ“? Ето няколко идеи. 

1. Купете си кошница с лавандула от стените на древната крепост Чифут кале, събирана от местни жени из кримските ливади.

Снимка от: Lori/Legion Media

2. Пробвайте местни сладкиши като баклава, локум (подобни на турските десерти) или „хворост“ (сладкарски пръчки), почивайки си на някоя пейка до стените на двореца в Бахчисарай, който е отличен пример за кримскотатарска архитектура.

Снимка от: Lori/Legion Media

3. Идете на представление в Бахчисарайския дворец и се вдъхновете, както едно време са се вдъхновявали великите поети, писатели, музиканти и монарси. Ханският дворец в Бахчисарай е очаровал Екатерина Велика, както и много други руски владетели, които са го посещавали. Чуждестранните гости също не са могли да устоят на чара му: австрийският император Йозеф II е бил запленен.

Снимка от: ТАСС / Вероника Якушкина

4. Насладете се на гледката на дървените балкони на къщите, които са с лице към входа на Чифут кале. Те са били построени в средните векове за мюсюлмански красавици, които са ходили там да дишат чист въздух и да наблюдават градското оживление, като са оставали невидими за минувачите.

Снимка от: Lori/Legion Media

5. Опознайте древните мюсюлмански традиции на кримските татари по време на организирана обиколка из Бахчисарайския дворец, провеждаща се на английски език. Полигамията е била често срещано явление в кримския хаганат и жените на владетеля са обитавали харем в двореца. Основното им занимание е било да си организират тайни срещи в тъмната Соколова кула в Персийската градина. През останалото време жените са чели Корана, бродирали са или са си говорели на по чаша кафе.

Снимка от: Lori/Legion Media

6. Проследете стъпките на най-известния руски автор Александър Пушкин, който е посетил града преди 200 години. Пушкин е бил вдъхновен от обиколката си около двореца в Бахчисарай по време на изгнанието си през 1820 година. След това написал тъжното, но велико стихотворение „Бахчисарайски фонтан“. Съвременниците на Пушкин го описват седящ до „фонтана на сълзите“ – фонтан, намиращ се близо до мавзолея на Диляра, любимата жена на хана. Тогава той отишъл до градината, откъснал две рози и ги поставил до фонтана. Предполага се, че това е започнало традиция, която продължава и до днес: много хора полагат рози на „извора на вдъхновение“ – Бахчисарайския фонтан. Носете си цветя и вие.

Снимка от: Lori/Legion Media

7. Починете си за момент в розовата градина на двореца, седнете на някоя пейка и почетете поемата на Пушкин „Бахчисарайски фонтан“. В писмо до брат си Лев, Пушкин пише, че не иска тази поема да бъде публикувана, защото „голяма част от нея се отнася до жена, в която бях безумно влюбен много дълго време“. Личността на тази дама, така наречената тайна любов на Пушкин, е една от основните неразкрити тайни от живота на поета.

Снимка от: Lori/Legion Media

8. Проверете, дали наистина Бахчисарайският дворец е „град в града“. Надзърнете във всяка стая, джамия, баня, мавзолей – всички са богато украсени и изрисувани с артистичност и старание. Основната идея при проектирането на двореца е било да се материализира ислямската представа за земен рай и всеки владетел добавя нещо свое към това, което предшествениците му са създали.

Снимка от: Lori/Legion Media

9. Разходете се из древното селище Ески-Юрт, посетете античните джамии Орта Джумая и Тактай, както и Зинджирли-медресе – най-старото мюсюлманско училище в Крим. По време на управлението на Златната орда през XIII–XIV в. тези местности са били част от подвижен търговски център, където е можело да се намери всичко от коприна до оръжие и скъпоценни камъни. Днес единственото, което се продава там, са сувенири, но все още може да се долови ароматът на подправки.

Снимка от: Lori/Legion Media

10. Изкачете се до горната част на града и обиколете клетките в скалите на пещерния Свято-Успенски манастир. Манастирът е подобен на други ръчно изкопани пещери, като Селиме манастир в древния район на Кападокия в Турция, замъкът Роза в Грузия и скалният манастир (Еин-Керем) в Ерусалим, но едновременно с това той поддържа уникалния си характер.

Снимка от: ТАСС / Алексей Павлишак