Батальон „Киевска Рус” е в обкръжение без надежда за спасение

„В района на Дебалцево до Донецк опълченците са обкръжили украинския батальон „Киевска Рус”. Засега не се уточнява числото на обкръжените бойци, но по всяка вероятност са над 50 души”, съобщиха от щаба на армията на ДНР на Интерфакс.

В щаба на ДНР смятат, че обкръжението до Дебалцево може да се сметне за поредния „котел”, в който се озовали украинските военни.

Според информацията на украинските медии, батальонът вече две седмици чака подкрепление от тежка военна техника и др. Командирът на батальона не се решава да изведе бойците от обкръжението, защото все още няма такава команда от началството.

Самият той се страхува да вземе самостоятелно решение, тъй като после ще бъде обвинен в дезертьорство, както стана с батальона „Прикарпатие”, написа на страницата си във Фейсбук  Лариса Сарган – прессекретарят на съветника на украинския президент Юрий Луценко.

Освен това, днес „Украинските новини” съобщиха, позовавайки се на зам.-командира на батальона „Киев-12” Антон Шаповал, че е била разгромена базата им, но в последния момент те получили команда „по усмотрение на командира”. Шаповал заяви, че след обстрела е имало ранени и загинали в редиците на батальона, но не уточни точното количество жертви.

Същевременно, по-рано днес стана известно, че военната прокуратура на Украйна е арестувала командира на въпросния „Прикарпатие” Виталий Комар с обвинение за дезертьорство. В най-тежкия момент за батальона, Комар е взел самостоятелно решение и извел бойците си от обкръжението, за да запази живота им.

По-рано Комар заяви, че в прокуратурата са го карали да подпише документ, съгласно който батальонът е разполагал с 14 БТРа, но те били унищожени по време на бойните действия. По думите на представителите на батальона „Прикарпатие”, те не са разполагали с никаква тежка бойна техника, а само с няколко училищни автобуса, с които са извозвали пленените от зоната на военните действия.