Басурин: НАТО доставя снаряди на украинската армия

Украинските военни използват американско оръжие. Това заяви заместник-командващия корпуса на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, предаде телевизия „Звезда“.

Според Басурин, на мястото, от където украинската армия е обстрелвала позициите им, са открити части и отломки от снаряди, които не присъстват във въоръжението на армията на Украйна. Басурин показа откритите снаряди и разказа как действат.

„Първият – това е снаряд с калибър 155 мм. Използва се от артилерийските системи на страните от НАТО. Тези системи не са във въоръжението на украинската армия. На този снаряд е монтиран детонатор и при попадането му в стената на сграда, той просто я взривява, а ударната вълна и отломките помитат всичко живо“, каза Басурин.

По-рано представителят на министерството на отбраната на ДНР съобщи, че опълченците са започнали оттеглянето на тежкото въоръжение от линията на съприкосновение. Планира се  в сряда да бъде оттеглена артилерията от три района, контролирани от опълчението: Ясиноватая, Телманово и Еленовка, каза още Басурин.