Басурин: Атаката на Мариинка може да е отвличащ вниманието удар на украинската армия преди атака на ЛНР

Атаката срещу Мариинка е осъществена непосредствено под ръководството на началника на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Виктор Муженко. Това заяви командващият корпуса на Министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, предаде ТАСС.

„Това, че мащабната провокация на украинските сили за сигурност в Мариинка се е развивала по утвърден в Киев, а възможно и на Запад план, е абсолютен факт. За важността на провокацията говори това, че непосредственото командване на всички украински войски е осъществено лично от началникът на генералния щаб на Украйна Виктор Муженко“.

„При това не от неговия кабинет в Киев, а от Краматорск“, заяви Басурин.

Според данни на разузнаването в момента Муженко провежда там съвещание с военните. „Така, че е възможно днешното настъпление да е било само разузнаване и отвличащ вниманието удар. А по-мащабни провокации е възможно утре да се разразят в Луганска област. Едва ли случайно именно днес от украинската територия в Луганск напълно прекъснаха водоснабдяването“, констатира Басурин.

По-рано той заяви, че целта на обстрела на териториите на ДНР от украинските военни е увеличаване на броя на бронираната техника за подготовка на мащабни провокации и атака на Донецк.