Бар в Киев инсценира екзекуцията на руския пилот

Тематично парти в нощен клуб в Киев похвали действията на Турция, която свали руски бомбардировач близо до сирийската граница, предаде RT, цитиран от „Руски дневник“.

Гостите на събитието можеха да похапнат „пушен пилот“ за мезе и станаха свидетели на инсценирана екзекуция под звуци, използвани в пропагандни клипове на „Ислямска държава“ (ИД).

Украйна посрещна Новата година на крачка от фалита и с мрачни перспективи за бъдещето, но организаторите на купона в Киев изглежда са намерили причина да празнуват, отбелязва изданието.

Мъж, облечен в моряшка униформа, бе изкаран на сцената и принуден да коленичи пред опиянената антируска тълпа, докато водещият обяви, че ще „екзекутират руски пилот“.

„Всеки руснак ще бъде наказан“, заяви водещият, преди да бъде пусната музика, използвана в безброй пропагандни клипове на ИД. Секунда по-късно гост на ресторанта се преструва, че прерязва гърлото на мъжа, играещ ролята на пилота на сваления бомбардировач Су-24.

В клипа, докато „жертвата“ пада на земята и е влачена по пода, „екзекуторът“, доволен от ролята си в пиесата, показва знака на победата. Чуват се викове „Слава на Украйна“.

След извратения хумор на организаторите, водещият обявява: „Сега ви обещавам, че ще продължим да празнуваме и ще сме по-радостни от този руснак“.

Клубът сервира и специално ястие, озаглавено „пушен пилот“ като част от новогодишното събитие, което на свой ред бе кръстено „Удар в гърба“ като препратка към думите на Владимир Путин за свалянето на руския самолет над Сирия.

Руският Су-24, който участваше във военните действия в Сирия, бе свален от турските ВВС на 24 ноември, припомня RT. Един от двамата пилоти бе убит от туркменски бунтовници, а другият бе спасен.

След инцидента Русия наложи санкции на Турция, включително забрана турски фирми да работят в Русия и руски компании да наемат турски служители. Москва прекрати и безвизовия режим и въведе ембарго за редица турски стоки.