Балтийските страни са притеснени от затопляне на отношенията между САЩ и Русия

Страхувайки се от близки отношения между новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и Владимир Путин, Латвия се подготвя за най-лошото, пише „Вашингтон поуст“.

Министерството на отбраната на балтийската страна е формирало доброволен отряд – въоръжен и обучен – който да брани ключовите здания в столицата Рига.

Балтийските лидери се опасяват, че Доналд Тръмп може да обърне гръб на НАТО – каквато индикация даде по време на предизборната си кампания – и да бъдат оставени сами в битката срещу Русия.

Изданието посочва, че Тръмп и Путин са провели телефонен разговор, в който не е била спомената и дума за анексирането на Крим или подкрепата за бунтовниците в източната част на Украйна.

В Латвия – страна с население от два милиона души – държавният бюджет е едва 1/60 от бюджета на американците за отбрана. „Ще имаме оръжия в министерството и ще сме готови да се браним“, заяви Янис Гарисонс от латвийското военно ведомство.

Латвия, Литва и Естония се опасяват от най-кошмарния сценарий – нападение на Русия – и бездействие от страна на американските сили. Балтийските страни изчакват да видят каква ще е политиката на Доналд Тръмп. Въпреки че при евентуална атака на руснаците балтийските страни няма да имат никакъв шанс, те са твърдо решени да не се предадат без бой.

Латвия и Естония са увеличили броя на доброволните единици в своята армия, докато Литва е изготвила насоки какво трябва да се направи в случай на руска инвазия.

„Мечтата, че американците или Господ ще ни спасят, е мъртва. Ние трябва да се бием както финландците през 1939 година“, заяви Артис Пабрикс, бивш министър на отбраната на Латвия.

Въпреки опасенията на лидерите, руското население в Латвия приветства перспективата за по-близки отношения между Вашингтон и Москва.

Преди дни Барак Обама заяви след разговор с Доналд Тръмп, че новоизбраният президент няма да обърне гръб на НАТО. Въпреки това съюзниците на САЩ искат да чуят тези думи от устата на Тръмп.

Източник: Факти.бг