БАЛЕТНИЯТ СПЕКТАКЪЛ „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ” ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

За първи път по покана на „ Жокер медиа” българските зрители ще могат да видят балетния спектакъл „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ”. Той ще бъде представен в зала 1 на НДК на 18.04.16г. от 20ч. Световната премиера на балета се е състояла на 28 октомври 2014 година в Киев. След Киев, трупата гастролира в Санкт Петербург и Москва, което слага началото на световно турне.

Дуайт Роден привнася в хореографията остротата на уличната култура. Той е заимствал техниката на балета и е разрушил правилата, като е внесъл сексуален привкус и елементи на веселие. В неговото па-дьо-дьо отношенията между мъжа и жената са такива, за каквито можеш само да мечтаеш …”, – това са думи на Патрик Суейзи, който дълги години е бил продуцент на трупата Complexions.

Историята за любовта и парите започнала през 20 век е пресъздадена от гуруто на съвременния балет. „Ние искахме максимално да излезем от периода на 20–те години на 20 век, но оставихме лек полъх от тази епоха с неговия шарм … Това е история за един човек, който не е в мир със себе си: на него не му харесва какъв е в действителност. Той постига признание и богатство, но неговия успех има и тъмна страна. Джей Гетсби не е богат наследник, а всичко е спечелил сам, но не винаги по законен път. Той е самотен. Това е една история за самотата.” – коментира Роден. В състава на трупата са солистите на Мариинския театър и Complexions Contemporary Ballet.

„За мен беше важно да намеря артисти, които от една страна да чувстват съвременната хореография, а от друга страна да имат добра подготовка в класическия балет“, – споделя Роден.

Премиер – солистът на Мариинския театър Денис Матвиенко ще изпълни в балета главната партия на светския декадент Джей Гетсби, влюбен в жена от висшето общество Дейзи Бюканън, в изпълнение на солистката на Мариинския театър Анастасия Матвиенко. Звезда на сцената на „La Scala„ и „American Ballet Theatre„ Денис Матвиенко от 2010 година отделя огромно внимание на съвременната хореография. Във „Великия Гетсби“ майсторството на Матвиенко като танцьор се разкрива с нова сила.

„Много артисти мечтаят за това, поне веднъж в живота си да имат свой собствен проект, в който да привлекат най-добрите балетисти, които да могат да танцуват всичко, което поискат – Денис Матвиенко. – Малцина успяват да реализират такава своя мечта. На мен и досега не ми се вярва, че успяхме да го реализираме“.

Книгата и балетът „Великия Гетсби“ — това са самодостатъчни и независими форми на творчество. Не е необходимо да си чел книгата преди да гледаш балетната постановка.

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim.bg