Бактерии произвеждат електрически ток в Космоса

Специалистите от Института по медико-биологични проблеми на РАН успяха да накарат микроби от септична яма да произвеждат електрически ток не къде да е, а в Космоса. Резултатите от дългогодишната работа, които за първи път бяха показани по време на есенния полет на спътника „Фотон М-4″, бяха обявени в петък.

Това, че микробите могат да работят като топливни елементи на Земята, е известно отдавна. Принципът на действие не е сложен. Бактериите разграждат хранителните вещества — въглеродите, на въглероден диоксид, протони и електрони. В края на процеса електроните и протоните с различни заряди създават напрежение и се образува електрически ток. Въпреки че отделните микроорганизми имат ограничен потенциал, когато става дума за милиарди бактерии, намиращи се в активната утайка на градските пречиствателни станции, тяхната енергийна база (за сметка на безкрайния процес от гибелта на едни до изяждането им от други микросъщества) постоянно се обновява. Действието на „батериите”, работещи с активна утайка от Куряновската пречиствателна станция (необходими били само 400 мл) трае повече от 2 години!

Особен етап от експеримента става пускането на био-енергостанцията в Космоса, на борда на спътника „Фотон М-4″. Както заяви пред в.”Московский комсомолец” ръководителят на екипа и завеждащ отдела по микробиологична безопасност ИМБП към РАН Вячеслав Илин, нито липсата на гравитация, нито големите претоварвания не влияят на натрупването на бактериите. В космическия апарат те дружно произвежат до 100 микроампера — количество, което спокойно може да стигне за зареждане на електронно устройство. Биобатериите могат да се използват като вечен енергиен източник и в космическия полет, и на Земята в големи енергостанции, построени около пречиствателни станции.