Бактериите ще прочистват почвата от пестициди

Руски микробиолози откриха бактерии, които могат активно да почистват почвата от пестициди, разрушавайки фенолния пръстен.
Разработката принадлежи на младата микробиоложка Лили Анисимова. Тя е успяла да изучи задълбочено генетиката на микроорганизмите, да изолира от бактериите ДНК, която отговаря за унищожаването на пестицидите. Практическите експерименти проведени в международния биологичен център на Московския държавен университет са доказали, че бактериите са способни да се размножават активно в замърсени с пестициди и хербициди почва и разрушават така наречения фенолно-пестициден пръстен.
Бактериите „работят” просто: те разпознават пестицидите в почвата, които са единствен източник на храна за тях и ги абсорбират. На база на тези микроорганизми е създаден препаратът „Террабактерин”.
Зоната на употреба на препарата според Лили Анисимова е много широка: той е подходящ както за малките земеделски стопани, така и за големите фермери. В интензивното земеделие препаратът се въвежда в почвата заедно със семената през пролетта или есента. Освен борбата с пестицидите и хербицидите, препаратът също така обогатява почвата с минерали и микроелементи, повишава устойчивостта на културите към стрес и негативни фактори на околната среда. Като цяло се подобрява почвеното плодородие и добивите при културите.