Байкал – най-дълбокото езеро на планетата

Байкал е езеро в Русия, което се намира в южната част на Източен Сибир. То е най-дълбокото езеро на планетата и най-големият резервоар на сладководна вода. Езерото и крайбрежните територии се отличават с уникално разнообразие на флората и фауната, като по голямата част от видовете са ендемити и не се срещат никъде другаде по света. Местните жители наричат Байкал море, макар че е сладководно.

Резултат с изображение за озеро байкал фото

 

В Байкал живеят над 2,5 хиляди видове и подвидове растения и животни, 2/3 от които обитават единствено този водоем. Езерото се намира в своеобразна котловина, която е обкръжена от всички страни с планински хребети. При това западното крайбрежие е скалисто и стръмно, а релефът на източното – по-полегато.

Резултат с изображение за озеро байкал фото

 

Дължината на Байкал е 636 километра, а формата му е като полумесец. Ширината му се колебае от 25 до 80 километра, а площта му се равнява на тази на страни като Белгия, Холандия или Дания. Максималната дълбочина на Байкал е над един километър и половина, което го прави най-дълбокото езеро на планетата. Средната дълбочина на езерото също е внушителна – 730 метра, заради което Байкал притежава над 20% от световните запаси на сладка вода. Изключително чистите и прозрачни води на Байкал съдържат толкова малко соли, че могат да се използват вместо дестилирана вода. В Байкал се вливат над триста реки, а извира само една – Ангара.

Резултат с изображение за озеро байкал фото

Любопитно е, че към края на зимата дебелината на леда в Байкал достига средно един метър. При силен студ ледът се разчупва на огромни плочи с дължина до 30 километра. Тези напуквания се случват ежегодно в приблизително едни и същи райони на езерото – те се съпровождат с оглушителен трясък, напомнящ гръмотевици. Благодарение на тези напуквания на леда, рибата в езерото не загива от недостиг на кислород. Интересен е и фактът, че ледът на Байкал е почти прозрачен, пише idi.bg.